2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Bulgária sem szállít fegyvereket Ukrajnának

A nemzetközi (főként amerikai) nyomás ellenére Magyarország példájához hasonlóan a bolgár elnök sem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának. A kérdés már csak az, hogy ezután a bolgárokkal szemben is legalább annyira ellenséges hangnemet üt-e meg az ukrán kormány, mint velünk szemben. Sajnos azonban van egy olyan előérzetünk, hogy a szomszédunkban uralkodó magyarellenességnek nem sok köze van a háborúhoz, hiszen a segélyszállítmányok ellenére sem hajlandóak javítani a kárpátaljai magyarok helyzetén.

Bulgária deklarálta, hogy nem vesz részt az EU közös lőszervásárlási programjában, illetve nem szállít sem vadászrepülőgépeket, sem tankokat Ukrajnának – írja a Mandiner a Euronews beszámolója nyomán.  Bulgária elnökére az ellenzéki pártok felől óriási nyomás nehezedik, a politikus azonban leszögezte: kitart álláspontja mellett.

Bulgária nem támogatja az Ukrajnába történő lőszerszállításra vonatkozó közös beszerzést, és nem is részese annak. Támogatni fogjuk viszont a béke helyreállítására irányuló  erőfeszítéseket. Amíg az ideiglenes kormány kormányoz, Bulgária a vadászgépeit, a légvédelmi rakétarendszereit, a harckocsijait és más eszközeit sem bocsátja Ukrajna rendelkezésére

– fogalmazott Rumen Radev.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató