2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megszületett a megállapodás: mégsem tiltják be a belsőégésű motorokat 2035-től az EU-ban

Frans Timmermans és Volker Wissing is Twitteren jelezte, hogy az EU 2035 után is engedélyezi a szén-dioxid-semleges szintetikus üzemanyagokkal hajtott belsőégésű motorokkal ellátott autók forgalomba helyezését új jármű kategóriában – írja Várkonyi Gábor autópiaci szakértő Facebook-posztjában.

Megállapodást kötöttünk Németországgal az üzemanyagok autókban való jövőbeni felhasználásáról. Most azon fogunk dolgozni, hogy a lehető leghamarabb elfogadják a személygépkocsik szabályozására vonatkozó CO2-normákat, a Bizottság pedig gyorsan megteszi a szükséges jogi lépéseket a (11) preambulumbekezdés végrehajtásához

– írja Frans Timmermans a Twitteren.

Az autópiaci szakértő szerint az EU feltétele, hogy azok az autók, amelyek 2035 után lesznek új autóként forgalomba helyezve, és belsőégésű motorral működnek, kizárólag nem fosszilis alapú, úgynevezett E-fuel-okat tankolhassanak. Ennek ellenőrzésére és betartására az EU-nak ki kell dolgoznia egy szabályrendszert. »E-fuels only« lesz a kategória neve, és legkésőbb 2024-ig be kell vezetni az ezzel kapcsolatos törvényi kereteket.

Lehetőséget biztosítunk Európának azzal, hogy fontos opciókat tartunk meg a klímasemleges és elérhető mobilitás kapcsán

– reagált a hírre a német közlekedési miniszter.

Belsőégésű reneszánsz ettől még nem lesz, de legalább nem folytatjuk Európában a dogmatikus különutasságot, amely szembemegy a világgal. Technológiák kiegészítik egymást, jól értelmezett célok mentén pedig technológiasemleges és verseny alapú megoldások biztosan messzebbre visznek bennünket, mint az eurokraták tervgazdasága. Igazán remek fejlemény ez!

– írja az autópiaci szakértő a Facebookon.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató