2023. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon23°15°

„Veszélyes és felelőtlen” - a NATO elítéli Putyin atomfegyver-tervét

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnap az orosz atomfegyverek tervezett fehéroroszországi állomásoztatása miatt.A kijevi külügyminisztérium állásfoglalásában "a nemzetközi biztonsági rendszer aláásását szolgáló újabb provokatív lépésként" jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti bejelentését taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén.

Putyin szombat esti közlésében úgy fogalmazott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérte a fegyverek állomásoztatását. Minszk azonban eddig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.

Vasárnap a NATO is élesen bírálta a moszkvai vezetést "veszélyes és felelőtlen" nukleáris retorikájáért. "A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné" - hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője.

Lengyelország szintén éles bírálattal illette az orosz bejelentést. "Elítéljük a béke veszélyeztetésének fokozását Európában, illetve globálisan" - olvasható a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében. Fehéroroszország Oroszország mellett Ukrajnával és Lengyelországgal is határos.

Bulgária is tárgyalásokat sürgetett vasárnap Ukrajna és Oroszország között. Ilijana Jotova bolgár alelnök a mostani tervezettel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a helyzet "egyre veszélyesebb és rémisztőbb". 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató