2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Az ukrán gyerekek Európában szexuális kizsákmányolásnak vannak kitéve – mondta Zaharova

Az Európába került ukrán gyerekek a marginalizáció különböző megnyilvánulási formáival szembesülnek, beleértve a szexuális kizsákmányolást is, amihez képest az euroatlantiak aggodalma az Oroszország által a háborús övezetből evakuált gyerekek sorsa miatt képmutatónak és cinikusnak tűnik - mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"Az Ukrajnából való "evakuálás" után Európába került gyerekek rendszeresen szembesülnek a marginalizáció különböző megnyilvánulási formáinak problémáival, egészen a szexuális kizsákmányolásig és a szexkereskedelemig"

- írta Zakharova a Telegram-csatornáján.

Megjegyezte, hogy erre vonatkozó nyilatkozatokat tettek az EU tisztviselői. Svédországban például Olivia Wigzellnek, a svéd szociális biztonsági hivatal főigazgatójának figyelmeztetnie kellett minden menekültet, hogy regisztráltassa magát a Nemzeti Migránsügynökségnél.

"Külön hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek miért kell ezt megtenniük: "hogy ne váljanak kizsákmányolás áldozatává" - mondta Zakharova.

Elmondása szerint hasonló kép figyelhető meg Franciaországban, az ukrán menekültek egyik legnépszerűbb országában. Joseph Zimet prefektus például a Le Monde-nak adott interjújában arra panaszkodott, hogy fogalma sincs, hol helyezzen el 100 ezer ukránt, akik közül mindössze háromezren dolgoznak. Ugyanebben az interjúban elismerte, hogy a menekültek fele egyszerűen "elveszett", vagyis a francia hatóságoknak fogalmuk sincs, hol vannak, mit csinálnak, miből élnek. Miután átmentek a határellenőrzésen, egyszerűen "eltűntek".

Mindezek a problémák arra kényszerítettek néhány országot, különösen Észtországot, hogy az exodus kezdete után egy idővel lezárják az országot a menekültek előtt.

Eközben Németországban, amely csak a hivatalos adatok szerint több mint egymillió ukránt fogadott be, a fiatalkorúak szolgálata aktívan kiemeli a gyerekeket a menekült családokból, és bírósági úton megfosztja a szülőket a jogaiktól. A gyámhatóságok beavatkozása pedig általában az ukrán családoktól kapott tippre történik: a gyermek elvételének oka lehet például a szülők hangoskodása.

"Az uniós országokban élő több ezer ukrán kiskorú katasztrofális problémáinak fényében, amelyek semmilyen módon nem oldódnak meg, és napról napra csak súlyosbodnak, képmutatónak és különösen cinikusnak tűnik az euro-atlantiak képzeletbeli aggodalma az Oroszország által a háborús övezetből evakuált gyermekek sorsa iránt" - mondta Zaharova.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató