2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

IDEA: Mikropárt lett az MSZP-ből, egy-két százalékos a támogatottságuk

Lényeges, érdemi változások nem történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, történtek azonban önmagában nem szignifikáns, de egy irányba mutató ellenzéki belső mozgások. Négy, egy-két százalékos támogatottságú, ún. mikropárt jött létre az elmúlt hónapok során, valós támogatottsággal csak a DK, a Mi Hazánk és Momentum bír. A korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás – írja az IDEA Intézet a 2023. február 25. és március 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye alapján.



Az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet azt írta, hogy a Fidesz támogatottságvesztése megállt a teljes, választókorú népesség körében. A vezetőpártra 2023. március folyamán a választókorú népesség 29 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor megint emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll. Az IDEA Intézet mérései alapján 2019. január óta ez a legmagasabb adat ezen a területen. Ez a társadalom politikától való távolságtartására, politikai elidegenedésre utal - írják.

Az ellenzéki oldalon, 2023 februárjához képest elhanyagolható, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgás történtek. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció (12%), a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%).

Az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt

támogatottsága ugyanis azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak a bejutás

lehetőségétől. A rendszerváltó MSZP, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Jobbik – Konzervatívok helyzete jelenleg kritikusnak látszik a pártpreferenciák alapján.

Ezt mutatják a biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok is, hiszen a négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7%), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19%) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal.

Ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6%).


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató