2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kamu Geriék nem akarják átnevezni a pufajkás Horn Gyula sétányt

A fővárosi közgyűlés harminc napon belül megtárgyalja, hogy Sára Botond főispán, volt fideszes józsefvárosi polgármester felszólításának eleget téve megváltoztassa-e a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét, de ha a közgyűlés fenntartja azt az álláspontját, amit már kétszer is megszavazott, akkor marad az elnevezés – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a kommunista Népszavának.

Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak

– mondta Kiss Ambrus, hozzátéve, a Fővárosi Közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a közterület nevét. Ha így tesz, Sára Botond a bírósághoz fordulhat, és majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet – mondta.



 
Ahogy arról beszámoltunk, Sára Botond a Mi Hazánk bejelentése után küldte el a felszólítást a tavaly nyáron átadott sétány nevének megváltoztatásáról, az önkormányzati törvény arra a kitételére hivatkozva, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, márpedig Horn Gyula az 1956-os forradalom idején a karhatalmi erőknél, a pufajkásoknál teljesített szolgálatot, később pedig az állampárti Magyarország külügyminisztere volt.

A Népszava szerint vitás ügyekben ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a közterület-elnevezésről, ebben az esetben ez nem történt meg, ugyanakkor az MTA egy másik ügyben egy civil szervezetnek már megtiltotta Horn Gyula nevének használatát. Kiss Ambrus ugyanakkor közölte: egyrészt Sára Botond felszólításában nem hivatkozott erre a korábbi döntésre, másrészt „mivel a közgyűlési döntés már megszületett, utólag nincs is jelentősége az MTA megállapításának”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató