2023. június 06. - Cintia, Norbert
EUR : 369.42
USD : 345.38
Időjárás ikon18°15°

Kártérítést követel Svédországtól Greta Thunberg

A „frusztráció és tehetetlenség érzése miatt” személyenként 900 eurót követelnek a morcos kislány társai.Kártérítést követel Svédországtól Greta Thunberg. A svéd állam ellen pert indító aktivisták személyenként csaknem 900 euró kártérítést követeltek a frusztrációjuk és tehetetlenségük érzése miatt – a kerületi bíróság nemrég jóváhagyta Greta Thunberg és társai keresetét az állam ellen. A klímaaktivista több száz társával azt akarja elérni, hogy a hazája tegyen többet a klímaváltozás ellen – írja a V4NA.

Az aktivisták 2022 ősszel fordultak bírósághoz, hogy politikai követeléseiknek érvényt szerezzenek az őszi parlamenti választások után, amely során a szociáldemokraták elvesztették a hatalmat. Eredetileg 636 aktivista állt a csoportos kereset mögött, de csak kevesebb, mint felük jelezte időben, hogy részt kíván venni az ügyben.   A Mari Heidenborg igazságügyi kancellár által képviselt svéd kormánynak most három hónapja van arra, hogy válaszoljon a követeléseikre. A háromszáz aktivista ugyanis azt szeretné elérni, hogy a bíróság kényszerítse arra a kormányt, hogy hozzon olyan politikai döntéseket, amelyek enyhítik a szerintük jelenleg is zajló éghajlati válság hatásait.

Az aktivisták azonban nemcsak a fosszilis tüzelőanyagokat, például a szenet, a kőolajalapú tüzelőanyagokat és a földgázt akarják teljesen kizárni az energiamixből, hanem azt is követelik, hogy az összes emberi tevékenységből származó üvegházhatású gáz kibocsátást csökkentsék.

„Ezek a kibocsátási források lehetnek például a fosszilis tüzelőanyagok, a bioüzemanyagok elégetése, az ipari folyamatok, erdőgazdálkodás vagy mezőgazdaság. Nem számít, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása milyen forrásból származik.”  

– áll a per leírásában.   Az állam ellen pert indító aktivisták személyenként csaknem 900 euró kártérítést követeltek a frusztrációjuk és tehetetlenségük érzése miatt. A per leírásából azonban kiderült, hogy ezzel az összeggel lehet csökkenteni a „fájdalmukat”.  

Hirado.hu


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató