2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek – országszerte károkat okozott a viharos szél

Kab-hegyen csaknem 120 kilométer/órával süvített a szél hétfő délután, idézte az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztját. Kab-hegyen 118,8 kilométer/órás szelet mértek délután, a második legerősebb szelet pedig Balatonőszödnél, 117,4 kilométer/órásat. A tajtékos Balaton így nézett ki hétfő délután:

Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést.

A katasztrófavédelem szerint a szélsőséges időjárás elsősorban a nyugati országrészben okoz gondokat, de délutánra a fővárost is elérte. Hétfő este a Tiszántúlra is kiadták a másodfokú riasztást. A tűzoltók vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki.

 
-Sopronban egy ház tetejére dőlt egy fa, amely elszakította az elektromos vezetéket is. Szintén Győr-Moson-Sopronban a 83-as főútra dőlt fa, amely egy forgalmi sávot foglalt el.

-Szombathelyen egy társasház szigetelését bontotta meg a szél.
-A Veszprém vármegyei Cseszneken a 82-es főútra dőlt egy fa, és foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt.
-A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.
-A Komárom-Esztergom vármegyei Környén egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.
-Somogymeggyes és Kapoly között fa dőlt a sínekre, ez a vasúti közlekedést akadályozza.
-Baján egy kollégium udvarán megdőlt egy fenyőfa, ami a járókelőket és a parkoló járműveket veszélyezteti.
-Budapest XII. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban kifordult egy tizenöt méteres fa, egy másik fára dőlt, a gépjárműforgalmat veszélyezteti.
-A XI. kerületi Bartók Béla úton egy háromemeletes épület tetejéről szakadtak le lemezdarabok.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. A Mávinform azt közölte, hogy

a dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa.

Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Adony-Rácalmás-Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest-Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések veszélye miatt már nyolc vármegyére adott ki másodfokú (narancs) figyelmeztetést.

A Kékestetőn esett a hó.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató