2023. június 07. - Róbert
EUR : 369.14
USD : 344.99
Időjárás ikon21°15°

Kína elfordulása miatt aggódnak az európai vezetők, sorra veszik a repülőjegyeket Pekingbe

Egyre több európai vezető aggódik amiatt, hogy Kína túlságosan Oroszország pártjára áll – írja a Politico.

Kína Nyugattól való elfordulása miatt terjed az aggodalom az európai vezetők körében – írja a Politico. A portál szerint egy brüsszeli csúcson több politikus is figyelmeztetett arra, hogy Kína és Oroszország szorosabb szövetsége még mélyebb válságba taszíthatja a világot.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a napokban Pekingbe utazik tárgyalásokra, őt pedig Emmanuel Macron francia elnök követi, aki április 4-én indul a kínai fővárosba. Minderre azok után került sor, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető többnapos látogatásra érkezett Moszkvába, hogy hosszasan tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal a két ország szövetségének alakulásáról és a világpolitikáról.

A Politico úgy tudja,

Macron a színfalak mögött azt sürgette európai kollégáitól, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a kínai-orosz egymásra találás mérséklésére.

A portál szerint Európa számára nagyon nagy a tét a geopolitikai dinamikák változása idején. Kína és Oroszország szilárdabb szövetsége azzal a veszéllyel jár, hogy az ukrajnai háború a NATO, valamint Kína és Oroszország közötti konfliktussá eszkalálódhat.

Forró a helyzet Tajvan körül is, ami kapcsán egyre többen tartanak egy Kína és Egyesült Államok közötti háborútól. Eközben a nyugati világban egyre nagyobb nyomás van például a TikTokhoz hasonló kínai cégeken, illetve bármilyen nyugati-kínai együttműködésen.

Krišjānis Kariņš lett vezető úgy fogalmazott: Hszi és Putyin találkozó „szemfelnyitó” volt Európa számára. Hozzátette: Kína már nem csak közvetítőként, hanem Oroszország mellett lép fel, ami nehézséget okoz az európaiak számára.

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató