2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Magyarország a nyugatiak idegeivel játszik – állítja a francia lap

Svédország és Finnország valóban kritikus volt az Orbán-kormánnyal szemben, de a Les Échos szerzője szerint a megjegyzéseik nem voltak erőteljesebbek, mint más európai államoké.

A Les Échos keddi print kiadása is beszámolt arról, hogy a magyar parlament hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozását. A szerző ismertette Törökország motivációit Finnország jóváhagyását és Svédország vétózását illetően, és megállapította, hogy ami Orbán Viktor játékát illeti, az még zavarosabb.

Miért halogatta az ultrakonzervatív miniszterelnök Finnország csatlakozásának ratifikációját, és miért játszik a bizonytalansággal még mindig Svédország kapcsán? Orbán politikai tanácsadója a múlt héten svéd minisztereknek a magyar kormányra vonatkozó negatív megjegyzéseit tette közzé, hogy igazolja a budapesti vétót.

Svédország és Finnország valóban kritikus volt az Orbán-kormánnyal szemben,

de a lap állítása alapján a megjegyzéseik nem voltak erőteljesebbek, mint más európai államoké.

„Orbán Viktor a két országon bosszút áll a kritikus hozzáállásukért, de rajtuk keresztül az egész Európai Uniót támadja” – fogalmazott Lukas Macek, a Jacques-Delors Intézet munkatársa.

A cikk kitért a visegrádi csoport egységének megrendülésére is.

„A legutóbbi, októberi V4-csúcson Orbán megígérte, hogy zöld utat ad Svédország és Finnország NATO csatlakozásának” – folytatta Macek.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató