2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Arabokat üldöző kereszteslovag-matrica került az arab utcanévtáblára Düsseldorfban

Ismeretlen elkövetők a Düsseldorf városában nemrég kihelyezett arab nyelvű utcatáblát egy olyan matricával takarták le, amelyen egy lovag látható, amint lóháton arabokat üldöz. A tettesek az Ellerstrassét is „átkeresztelték”, amely az arab hódítók ellen harcoló Martell Károly nevét kapta.
 
Az akciót feltehetően a Németországban szélsőjobboldali szervezetként számon tartott Identitárius Mozgalom támogatói hajtották végre. Az esettel kapcsolatban „Rajna-vidéki Forradalom” elnevezésű csoport egy bejegyzést is közzétett Telegram-csatornáján:

„ez a történelemhamisítás és behódolás nem maradhatott válasz nélkül, ezért aktivisták eltakarták a szégyenletes utcatáblát. Az utcát pedig egy nagyszerű európairól nevezték el, aki 1300 évvel ezelőtt megállította az iszlám hódítást.”
 
Mint arról korábban beszámoltunk, Németországban elsőként Düsseldorfban városában helyeztek el arab nyelvű utcanévtáblát, így az Ellerstrasse felirat felett annak arab nyelvű megfelelője is útba igazítja a járókelőket. A kétnyelvű utcatáblák kihelyezését a Zöldek pártjának helyi szervezete is támogatta, szerintük az intézkedés a társadalmi befogadást szimbolizálja.

Martell Károly visszaverte a mór hódítókat

Martell Károly a VIII. században a Frank Birodalom teljhatalmú majordomusa volt.

Ő vezette azt a hadjáratot 732-ben, amely során sikeresen visszaverték a Hispánia felől támadó arab hódítókat, amivel megakadályozták, hogy a mórok az Ibériai-félsziget mellett egyéb európai területeket is elfoglaljanak.

Az aktivisták a felragasztott matricák magyarázataként egy információs táblát is kihelyeztek, amely a történelmi eseményről ad tájékoztatást. A táblán olvasható szöveg „kitoloncolást a behódolás helyett” címet kapta.

A rendőrség bejelentette, az Államvédelmi Hivatal nyomozást folytat az ügyben.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató