2023. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon23°15°

Erdogan: Putyin orosz elnök április 27-én Törökországba látogathat

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök április 27-én látogathat az országba.Korábban Erdogan azt mondta, hogy a tervek szerint április 27-én szállítják a nukleáris fűtőanyagot a mersini Akkuyu atomerőműbe.

“ÁPRILIS 27-ÉN TALÁN PUTYIN ÚR IS ELJÖN, VAGY AZ ONLINE RENDSZEREN KERESZTÜL ÖSSZEKAPCSOLÓDUNK, ÉS REMÉLHETŐLEG MEGTESSZÜK AZ ELSŐ LÉPÉST” – MONDTA ERDOGAN AZ A HABER TV CSATORNÁNAK ADOTT INTERJÚBAN.

A tervek szerint a nukleáris üzemanyagot a törökországi Akkuyu atomerőmű építési területére szállítják, és a helyszínen lévő friss nukleáris üzemanyag-tárolóba helyezik el, az Akkuyu atomerőmű nukleáris létesítmény lesz, Törökország pedig atomenergiával rendelkező országgá válik – közölte korábban a RIA Novosztyval az Akkuyu Nuklear projektet megvalósító vállalat.

Az orosz részvétellel épülő Akkuyu atomerőmű az első atomerőmű Törökországban. A tervek szerint a korszerű orosz VVER-1200-as reaktorokkal felszerelt mind a négy blokk üzembe helyezése után az erőmű évente mintegy 35 milliárd kilowattórát termel majd, és Törökország villamosenergia-szükségletének akár 10 százalékát is fedezni fogja. Ezenkívül ez az első olyan projekt a világ nukleáris iparában, amelyet építés-üzemeltetés modellben valósítanak meg. A beruházás költsége mintegy 20 milliárd dollár.
 
“Akkuyu megfelel az atomenergiára vonatkozó valamennyi jelenlegi nemzetközi biztonsági követelménynek.”

Az Akkuyu atomerőmű első blokkjának építése 2018 áprilisában kezdődött, a második blokké 2020 áprilisában, a harmadiké 2021 márciusában, a negyediké pedig 2022 júliusában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató