2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az urániumlövedékek leszakítják a tankok tornyait, de rendkívül veszélyesek a lakosságra nézve

A szegényített uránnal töltött lőszerek leszedik a tankok tornyát, de rendkívül veszélyesek a lakosságra nézve - a szegényített urán iraki alkalmazásának következményei sokkal súlyosabbak, mint a hirosimai atombombázásé - mondta Chris Busby brit fizikai-kémikus, az Európai Sugárkockázati Bizottság tudományos titkára, aki 2005 és 2009 között kutatást végzett az iraki rák és gyermekhalandóság terén.

"Az urán azért hasznos a harckocsi-hadviselésben, mert amikor egy kemény célpontra, például egy tankra lövünk, az urán rendkívül magas hőmérsékleten, több ezer fokon meggyullad és elég. És amikor ez megtörténik, átrobbantja a tank páncélzatát. Amint áthatol a tankon, a hőtágulás leszakítja a tank tetejét" - mondta a RIA Novosztyinak.

A tankok elleni hatékonysága ellenére az ilyen lőszerek használata rendkívül veszélyes a lakosságra, mivel az uránnak van a legmagasabb, 92-es atomszáma, ami miatt egyfajta erősítőként hat a hagyományos sugárzás számára - mondta a szakértő.

"Mindannyian olyan környezetben élünk, ahol gammasugarak érnek minket, amelyek áthaladnak a testünkön és távoznak. És természetesen ezek nem jók és hatással vannak. De ha az urán van bennünk, akkor a magas atomi száma és az összes elektronja miatt felfogja ezt a sugárzást. És amikor a gamma-sugárzás eltalálja, egy csomó elektront dob ki, és ezt hívják fotoelektromos hatásnak" - magyarázta Busby.

A szakértő szerint az urán rendkívül veszélyes, mert "fotoelektronok ugranak be" a DNS-be, és károsítják azt, ami viszont a rákos megbetegedések, különösen a leukémia és a limfóma növekedéséhez vezet a gyermekeknél, születési rendellenességekhez és magas csecsemőhalandósághoz. Busby rámutatott arra, hogy a szegényített urán iraki hatásai sokkal súlyosabbak, mint a hirosimai atombombázásé.

"Meglepetésünkre a Fallúdzsában tapasztalt rákos megbetegedések aránya - a rák típusától függően - kétszerese vagy még nagyobb (mint Hirosimában). Tehát komolyabb rákkeltő hatást tapasztalhatunk ott csak az urániumtól" - tette hozzá.

"A fő ok az, hogy amikor az urán ég, a hőmérséklet olyan magas, hogy olyan apró részecskék keletkeznek, hogy azok valójában gázok. Nem úgy viselkednek, mint a fémrészecskék, hanem gázként viselkednek, illékonyak, és mindenhová elszállnak. Komoly távolságokat beszennyeznek" - magyarázta Busby.

Korábban az Egyesült Királyság bejelentette, hogy a Challenger harckocsikkal együtt szegényített urániummaggal ellátott lövedékeket kíván Ukrajnának átadni. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről a kezdeményezésről szólva azt mondta, hogy a Nyugat úgy döntött, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ha ilyesmi történne, annak rossz vége lenne London számára. A minisztérium szóvivője, Marija Zaharova a népirtás megnyilvánulásának nevezte a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek használatát a lakosság ellen, amely ellen ilyen fegyvereket használtak.

A természetes urán főleg az urán-238 (kb. 99,3%) és az urán-235 (kb. 0,7%) izotópokból áll. A szegényített urán az urán-235 dúsítással történő leválasztása után visszamaradó urán. A szegényített uránban azonban 0,2-0,3% urán-235 marad. Az urán sűrűsége közel áll a volfráméhoz. Ez lehetővé teszi, hogy a kisebb lövedékek tömege megegyezzen a legtöbb más fémből készült lövedékekével, miközben csökkenti a légellenállásukat. A szegényített uránt az úgynevezett szub-kaliberes páncéltörő lövedékek magjában használják, amelyek nagy mozgási energiával rendelkeznek. Mivel az urán piroforos (finom részecskéi a levegőben öngyulladást okoznak), a szegényített uránból készült lövedékek páncéltörő hatása lényegesen nagyobb, mint a volfrámalapú maggal rendelkező lövedékeké. A szegényített urán radioaktivitása kisebb, mint a természetes uránércé. Más nehézfémekhez hasonlóan azonban az urán is mérgező. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a rák okozta genetikai károsodás egy olyan mechanizmushoz köthető, amelynek során a szervezetbe jutó uránrészecskék kémiai toxicitása kölcsönösen erősíti egymást, és a szegényített urán radioaktivitása, bár viszonylag gyenge, mégis radioaktív.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató