2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ukrajna csak olyan olimpiai selejtezőkön venne részt, ahol nincsenek oroszok

Az ukrán sportolók nem vehetnek részt a 2024-es párizsi olimpia selejtezőin, ha oroszokkal kell versenyezniük – közölte Oleh Nyemcsinov, az ukrán miniszteri kabinet titkára.



A döntést Vadim Huttsait sportminiszter javaslatára fogadta el a kormány. A döntést figyelmen kívül hagyó nemzeti szövetségeket szankciókkal sújthatják – közölte Nyemcsinov. Huttait egyébként az ukrán olimpiai bizottság elnöke is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) március 28-án jelentette be, hogy támogatja az orosz és belarusz sportolók visszatérését az olimpiára. A jelenlegi döntés szerint a tavaly márciusban a világversenyekről száműzött sportolók újra indulhatnak, de három feltételnek meg kell felelniük. Az egyik ilyen a szigorú semlegesség, a másik a doppingszabályok betartása, a harmadik pedig az, hogy nem támogathatják aktívan a háborút.

Az ukrán sportminisztérium szerdán elítélte a NOB legújabb iránymutatását, míg az orosz olimpiai bizottság vezetője elfogadhatatlannak nevezte a NOB kritériumait.

„A kormány ülésén protokolláris döntés született arról, hogy csak olyan kvalifikációs versenyeken veszünk részt, ahol nincsenek oroszok” – idézte Nyemcsinovot a Suspilne ukrán közszolgálati televízió.

A NOB már korábban jelezte, hogy nem szeretnének visszatérni a hidegháborús bojkottok gyakorlatához, ezért szeretnék megtalálni a módját, hogy semleges színekben, de az orosz és belarusz versenyzők is részt vehessenek az olimpián. A NOB javaslata szerint két ország versenyzői az ázsiai kvalifikációs versenyeken vennének részt, így nem találkoznának az ukrán verenyzőkkel.

(Reuters)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató