2023. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon23°15°

A forint lett a világ egyik legjobb devizája!

Egyre bizonyosabb, hogy elsősorban a magas kamat nyújt erős támasztékot a fizetőeszközünknek.

Azt követően, hogy tavaly megjárta a pokol bugyrait a magyar deviza, szinte hihetetlen, de 2023-ban eddig a forint a világ egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze – írta meg a Portfolio. A lap közölte, hogy az első negyedévben pusztán a chilei, valamint a mexikói devizák teljesítettek jobban nála. Egyre bizonyosabb ugyanis, hogy elsősorban a magas kamat nyújt erős támasztékot a forintnak, hiszen mindkét országban 10 százalék felett van az irányadó ráta.

A lap emlékeztetett, hogy 2022-ben 400 felett is járt a forint az euróval szemben, októberben a 430-as szintet is átlépte az árfolyam, ezzel sajnos történelmi mélypontra esett a magyar deviza.

Ezt követően a páratlan gyorsasággal 500 bázisponttal 18 százalékra emelt irányadó kamat fordította erősödésbe a forintot, ez pedig azóta is folyamatosan kitart. A lap szerint a siker legfontosabb oka továbbra is a 18 százalékos irányadó kamat, aminél magasabbat nem csak Európában, de a feltörekvő piacon is alig találni. Nagyon nem éri meg a forint ellen spekulálni, ami visszatartja a spekulánsokat.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató