2023. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon23°15°

Erdélyi magyar zarándokokat aláztak meg a horvát határőrök

Botrányos jelenetsor játszódott le a horvát-bosnyák határon: négy óráig várakoztatták a Hargita megyei Korond település 63 zarándokát (köztük a falu polgármesterét, alpolgármesterét, plébánosát és kántorát), mivel azok a bosznia-hercegovinai Medjugorjéban jártak, ahol – ismert Mária-zarándokhely lévén – különböző kegytárgyakat, karkötőket, köveket, rózsafüzért, a helyi plébániának pedig szentségtartót és oltárterítőt vásároltak – számolt be a Magyar Jelen.

A visszaúton hazafelé a horvát határőrök megállították a buszukat, s négy órán át várakoztatták a főként idősekből álló csapatot. 

A bosnyák-horvát határ bosnyák oldalán semmi probléma sem volt, a horvát oldalon viszont úgy bántak velünk, mint valami bűnözőkkel
– hangsúlyozta az egyik zarándok.
 
A buszsofőrnek átnyújtott határozat szerint csempészést követtünk el, s ott, a helyszínen 800 euró bírságot is ki kellett fizetnünk
– mesélte.

A budapesti horvát nagykövetség közölte a Magyar Jelennel, hogy a csempészés miatt megbírságolt magyar buszsofőrnek lehetősége van új eljárást kezdeményeznie, az elkobzott kegytárgyakkal kapcsolatban viszont nem válaszoltak.

Mint írták, „mivel a bejelentő (buszsofőr) elmulasztotta a vámhivatal munkatársainak bejelenteni az összes árut, amit járművében szállított, a vámhivatal munkatársai részletes vizsgálatnak vettették alá a járművet, melynek során abban a rakodótérben, amely nem az utasok által szállított áru elhelyezésére szolgál, az ú.n. »bunkerben«, bizonyos árucikkeket találtak (képeket, kegyszobrokat és hasonló tárgyakat).”

A kegytárgyakat kereskedelmi árunak minősítették.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató