2023. június 07. - Róbert
EUR : 369.14
USD : 344.99
Időjárás ikon21°15°

Büntetné az idegen szavak használatát az olasz kormány

A Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olaszország testvérei által bevezetett új jogszabály értelmében akár 100 ezer eurós bírságra is számíthatnak azok, akik hivatali kommunikációjukban angol és más idegen szavakat használnak.Fabio Rampelli, a képviselőház alsóházi tagja terjesztette be a jogszabályt, amelyet a miniszterelnök is támogat.

Bár a jogszabály minden idegen nyelvre kiterjed, különösen az „anglománia”, vagyis az angol szavak használata ellen irányul, amely a tervezet szerint lealacsonyítja és megalázza az olasz nyelvet, hozzátéve, hogy ez még ennél is rosszabb, mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak.

A törvényjavaslat, amely még nem került parlamenti vitára, előírja, hogy bárki, aki a közigazgatásban tisztséget tölt be, rendelkezzen „az olasz nyelv írásbeli és szóbeli ismeretével és elsajátításával”.

EMELLETT MEGTILTJA AZ ANGOL NYELV HASZNÁLATÁT A HIVATALOS DOKUMENTÁCIÓBAN, BELEÉRTVE AZ ORSZÁGBAN MŰKÖDŐ VÁLLALATOKNÁL BETÖLTÖTT MUNKAKÖRÖK „RÖVIDÍTÉSEIT ÉS ELNEVEZÉSEIT”.

A CNN által látott jogszabálytervezet szerint a külföldi szervezeteknek olasz nyelvű kiadásokat kellene készíteniük minden belső szabályzatról és munkaszerződésről.

A jogszabály első cikke garantálja, hogy még az olaszul nem beszélő külföldiekkel foglalkozó irodákban is az olasz nyelvet kell elsődlegesen használni.

A 2. CIKKELY PEDIG AZ OLASZ NYELVET „KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A KÖZJAVAK ÉS KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE ÉS IGÉNYBEVÉTELE SORÁN AZ ORSZÁG TERÜLETÉN”.

Ennek elmulasztása 5000 euró ( több mint 1,8 millió forint) és 100 000 euró (közel 38 millió forint) közötti bírságot vonhat maga után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató