2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bejelentették Bahmut elfoglalását

A Wagner-csoport vezetője a meggyilkolt orosz haditudósító emlékének ajánlotta a győzelmet.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat vezetője bejelentette, hogy „jogi értelemben Bahmut el van foglalva”. Prigozsin egy videót tett közzé Telegram-csatornáján, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében, amit csapatai a bahmuti városházára fognak kitűzni. A zászlón a „jó emléket Vladeln Tatarszkijnak” felirat szerepelt.

Prigozsin bejelentése néhány órával azután történt, hogy Tatarszkij (valódi nevén Makszim Fomin) orosz katonai blogger vasárnap egy szentpétervári kávézóban egy pokolgépes merényletben meghalt. A támadásban összesen mintegy két tucatnyi másik ember is megsérült.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap tisztelettel adózott Tatarszkij előtt, mondván, hogy az „igazság védelmezői” közé tartozott és ostorozta a nyugati kormányokat, amiért nem ítélték el az újságíró elleni támadást. Az ukrán katonai vezetők hétfőn, Prigozsin videójának nyilvánosságra kerülése után közölték, hogy az ellenséges csapatok megpróbálták átvenni a város ellenőrzését, de az ukrán csapatok „több mint 20 ellenséges támadást vertek vissza”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató