2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Ausztrália is betiltja a TikTok-ot a kormányzati eszközökön

A döntés az államügyész szerint "a lehető leghamarabb" érvénybe lép.

Ausztrália megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok közösségi videómegosztó használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein, a biztonsági okokkal indokolt döntést Mark Dreyfus államügyész jelentette be kedden.

Közleményében Dreyfus arról tájékoztatott, hogy a belügyminisztériumnak összeállított hírszerzési jelentés nyomán meghozott döntés "a lehető leghamarabb" érvénybe lép.

Bár a rendelkezés értelmében a törvényhozók továbbra is használhatják a videómegosztót magántelefonjaikon, de többen - köztük Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke - máris bejelentették, hogy megszüntetik felhasználói fiókjukat.

A Tiktok vezetése az ausztrál kormány döntését politikailag motiváltnak nevezte. "Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a TikTok bármilyen formában is biztonsági kockázatot jelentene az ausztrálok számára, ezért nem szabad másképp kezelni, minta többi közösségi felületet" - jelentette ki Lee Hunter, a TikTok ausztráliai és új-zélandi igazgatója.

A döntéssel immár az öttagú Five Eyes (Öt szem) nevű hírszerzési szövetség minden országa - Ausztrália mellett Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Új-Zéland is - eltávolíttatta a megosztót a kormányzati kommunikációs eszközökről.

Hasonló intézkedést vezetett be Franciaország, Belgium és az Európai Bizottság is. A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok adatokat gyűjthetnek a TikTokon, vagy az alkalmazáson keresztül befolyást gyakorolhatnak a felhasználókra.

Ausztrália és Kína között a viszony többször vált feszültté az utóbbi években. Kína egyebek között nehezményezi az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália tervét arra vonatkozóan, hogy Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal lássák el.

Peking emellett többször szót emelt az Ausztrália, India, az Egyesült Államok és Japán alkotta Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert biztonsági együttműködés ellen is.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató