2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Global Times: Finnország NATO-tagsága bizonytalanabbá teszi Európa általános biztonságát

Kínai szakértők megjegyzik, hogy az ország csatlakozása az észak-atlanti szövetséghez arra ösztönözheti Oroszországot, hogy fokozza nukleáris fegyvereinek telepítését.

Az Egyesült Államok vezette blokk külügyminisztereinek - köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszternek - keddi brüsszeli ülésén az északi ország hivatalosan is a NATO 31. tagországává vált, a NATO székháza előtt először kitűzött finn zászlóval, ami történelmi váltás az északi ország hagyományos semlegességi politikájától, ami kínai szakértők szerint most Finnországot Oroszországgal szemben az élvonalba taszítja, és arra ösztönözheti Moszkvát, hogy fokozza nukleáris telepítését, így még bizonytalanabbá téve Európa általános biztonsági helyzetét - írja a lap.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden azt mondta, hogy a mai naptól kezdve "Finnország vasszigorú biztonsági garanciát kap", mivel az "egy mindenkiért, mindenki egyért" szabály mostantól Finnországra is érvényes.

Finnország Svédországgal együtt 2022 májusában jelentette be csatlakozási szándékát a NATO-hoz, alig néhány hónappal az orosz-ukrán katonai konfliktus kirobbanása után.

Válaszul Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden arra figyelmeztetett, hogy Finnország NATO-tagsága arra kényszeríti Oroszországot, hogy "ellenintézkedéseket tegyen saját taktikai és stratégiai biztonságunk szavatolására", mivel Helsinki katonai csatlakozása "a helyzet eszkalálódását" és "Oroszország biztonságába való beavatkozást" jelent.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn azt válaszolta, hogy Moszkva megerősíti katonai kapacitását nyugati és északnyugati régióiban. "Abban az esetben, ha más NATO-tagok erői Finnország területén települnek, további lépéseket teszünk Oroszország katonai biztonságának szavatolására" - mondta Grusko a RIA Novosztyi orosz hírportál szerint.

Finnország semlegességének teljes feladása kétségtelenül növelni fogja a Finnország biztonságát fenyegető kockázatokat, ahelyett, hogy csökkentené azokat.

"A nagyhatalmak közé szorult országok számára valójában nagyon racionális döntés, hogy nem foglalnak állást" - mondta Cui Heng, a Kelet-kínai Normál Egyetem Orosz Tanulmányok Központjának tudományos segédmunkatársa kedden a Global Timesnak, megjegyezve, hogy Finnország semlegességének teljes feladása és az, hogy a NATO Oroszországgal szembeni konfrontációjának élére állítja magát, kétségtelenül növeli Finnország saját biztonsági kockázatait, ahelyett, hogy csökkentené azokat.

Most, hogy a NATO rakétái nagyon közel vannak Oroszországhoz, nem lenne meglepő, ha a jövőben Finnországba telepítenék őket - mondta Cui.

Cui szerint Oroszország kénytelen reagálni erre az új nemzetbiztonsági aggodalomra: "Oroszország egyrészt fokozhatja offenzíváját az orosz-ukrán konfliktus harcterén, másrészt tovább erősítheti nukleáris fegyverzetének telepítését".

Körülbelül egy évvel ezelőtt Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese és volt orosz elnök egyértelmű figyelmeztetést tett, hogy ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszország atomfegyvereket telepít a balti államok és Skandinávia közelébe, és nem lehet többé a balti államok nukleáris fegyvermentes státuszáról beszélni - olvasható az AFP jelentésében. 

Li Haidong, a Kínai Külügyi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora a Global Timesnak kedden azt mondta, hogy Finnország NATO-tagsága bizonytalanabbá tenné Európa általános biztonságát.

Finnország elvesztette azt a funkcióját, hogy híd legyen Oroszország és Európa között, és teljesen átállt a másik oldalra, ami azt bizonyítja, hogy a finn döntéshozóknak, akárcsak a svédeknek, nincs stratégiai víziójuk - mondta Li. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató