2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Nemsokára megölhetik Putyint a volt brit vezérkari főnök szerint

Richard Dannatt úgy véli, az orosz tábornokok jóval az invázió második évfordulója előtt Brutus késéhez nyúlhatnak.

Tekintettel a közelmúltbeli harctéri katasztrófákra, az orosz tábornokok jóval az invázió második évfordulója előtt Brutus késéhez nyúlhatnak – írta a The Telegraphon megjelent cikkében Richard Dannatt, a brit hadsereg volt vezérkari főnöke. A metaforával Vlagyimir Putyin orosz elnököt Julius Caesarhoz hasonlította, akit saját emberei gyilkoltak meg.

A cikk szerzője szerint az orosz katonák kiábrándultak a Kremlből, mivel a háború kezdetén felszabadító hadseregként indultak Ukrajnába, mit sem sejtve akkor az elnök stratégiai céljairól. 

Most, hogy Oroszország helyzete a csatatéren egyre kevésbé tűnik ígéretesnek, Putyin is nehéz helyzetbe került. Dannatt úgy véli, Putyin tisztában van vele: csak akkor lehet sikeres a támadás, ha legalább azt a négy tartományt elfoglalják, amelyekről korábban azt mondta: „örökké Oroszország részei”.

A volt vezérkari főnök úgy gondolja, egy hadsereg úgy is veszíthet, ha a katonák elhiszik a vereséget, és

szerinte a fiatal orosz katonák képesek lennének megfutamodni.

Hozzáteszi, a Putyin elleni lázadást hátráltathatja a félelem, hogy nem találnak utódot. Szerinte a megfelelő ember, Valerij Geraszimov tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke lehet, amennyiben sikerül elég támogatót maga mellé állítania.

„Akár Geraszimov nyúl Brutus késéhez, akár nem, Putyin julius Caesar pillanata nincs olyan messze. Az ukrán emberek védelme, és Európa stabilitásának megőrzése érdekében az USA-nak és a nyugatnak minden támogatást meg kell adnia Ukrajna felé, hogy végetérjen az Európai történelemnek ez a nyugtalanító fejezete” – zárja le a gondolatot.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató