2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Több száz kamionos tiltakozott az új karbonadó bevezetése ellen a dán parlament előtt

Több száz kamionos vonult járművével a dán parlament elé kedden, hogy tiltakozzon a kormány károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adóterve ellen.


 
A terv szerint 2025-től bevezetendő új karbonadó elsősorban a hosszú útvonalakon közlekedő szállítókat sújtaná, mivel a megtett kilométerek arányában kellene fizetni a kamionok által kibocsátott szén-dioxid után. Az adó első körben a 12 tonnás vagy azt meghaladó súlyú kamionokra vonatkozna, de 2027-től már a 3,5 tonna vagy azt meghaladó súlyú tehergépkocsikra is kiterjesztenék.

A demonstrációt szervező szállítókat képviselő ügyvéd, Jacob Forman az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott: a kormány azt akarja, hogy a kamionok álljanak át elektromos meghajtásra, de az ehhez szükséges technológia még nem létezik. A tüntető kamionsofőrök egyike pedig kijelentette: az új karbonadó nem fogja elérni a kitűzött célt, mert a jelenleg használt hagyományos üzemanyagnak legalább 10 évig nem lesz alternatívája, így addig esélytelennek látják a belső égésű motorok érdemi kivezetését.
 
Jeppe Bruus pénzügyminiszter múlt heti bejelentése szerint az új adó célja a zöld átmenet elősegítése.

A dán kormány számításai szerint az új kilométeradó 2025-ben várhatóan 300 ezer tonnával, 2030-ban pedig már 400 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató