2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Toxinokat találtak az ukrán gabonában

Több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki az Ukrajnából Magyarországra érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

 A közlemény szerint még februárban rendelt el szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonáknál az agrárminiszter. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált vizsgálat Magyarország teljes területére kiterjed.
 
A szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO-, növényvédőszermaradék- és toxintartalom-vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomon követhetőséget is. Az ellenőrzések nemcsak a feldolgozatlan gabonaterményekre, hanem a Magyarországra érkező, ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjedtek, mivel azokat illetően is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja.
 
E termékkörnél az ellenőrzések kiterjedtek a hamutartalom-szárazanyagra, nedvessikér-tartalomra, a sütőipari értékcsoportra, növényvédőszer-tartalomra, és a radiológiai vizsgálatokra is – közölte az AM.
 
A több héten át tartó munka során a szakemberek három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát, és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO-vizsgálatot követően. Mindezek mellett két esetben szójaszennyezettséget mutattak ki. A tárca tájékoztatása szerint Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, amely csávázott kukorica-vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el.
 
A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetnek alá. Kiemelték: az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelősségük, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.
 
A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy a magyar családok asztalira biztonságos élelmiszerek kerüljenek – olvasható a minisztérium közleményében.
 
(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató