2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Biden egy évvel meghosszabbította az oroszellenes szankciókat

Joe Biden amerikai elnök egy évvel meghosszabbította az oroszellenes szankciók rendszerét, amelyet egyebek mellett az amerikai választásokba való állítólagos orosz beavatkozás és a nemzetközi jog elveinek megsértése ürügyén vezettek be – derül ki a Fehér Ház által pénteken közzétett, a képviselőház elnökének és a szenátus elnökének címzett, az Oroszországi Föderáció kormányának meghatározott káros külföldi tevékenységeivel kapcsolatos nemzeti szükségállapot folytatásáról szóló levelekből.

A dokumentumok szerint Oroszország “meghatározott káros külföldi tevékenységeket” folytat az Egyesült Államok ellen, “különösen az Egyesült Államokban és szövetségeseiben és partnereiben a szabad és tisztességes demokratikus választások és demokratikus intézmények lebonyolításának aláásására irányuló erőfeszítéseket”, “az Egyesült Államok és szövetségesei és partnerei elleni rosszindulatú, kibernetikai tevékenységeket”.

Emellett azt állítják, hogy Oroszország megsérti “a nemzetközi jog jól bevált elveit, beleértve az államok területi integritásának tiszteletben tartását”. Mindezekre tekintettel a washingtoni kormányzat szerint Oroszország továbbra is “szokatlan és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és gazdaságára”.

“Ezért úgy határoztam, hogy szükséges az 14024-es végrehajtási rendelettel kihirdetett nemzeti vészhelyzet folytatása az Oroszországi Föderáció kormányának meghatározott káros külföldi tevékenységei tekintetében” – áll Biden levelében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató