2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Blinken: Nincs itt az ideje a tűzszünetnek!

Az amerikai külügyminiszter még a tárgyalások lehetőségét is kizárta.

Egyelőre kizárta az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások lehetőségét Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki véleményét a Funke német lapcsoportnak adott interjúban fejtette ki, amelynek részleteit szombaton tették közzé.

„Oroszországnak el kell jutnia arra a pontra, hogy kész konstruktív tárgyalásokba bocsátkozni” – hangoztatta Blinken, amikor a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások lehetőségéről kérdezték.

A cél – mondta –

„egy igazságos és tartós béke kell, hogy legyen.

Egyesek számára a tűzszünet gondolata csábító lehet, és ezt meg is értem, de ha ez a jelentős ukrán területek Oroszország általi elfoglalásának de facto ratifikálásával ér fel, az nem lenne igazságos és tartós béke. Oroszország átcsoportosíthatná erőit, és egy idő után újra támadhatna” – érvelt az amerikai külügyminiszter.

„Oroszország mindig is kész volt arra, hogy a problémákat tárgyalások útján oldja meg”

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy január 11-i tájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország mindig is kész volt arra, hogy a problémákat tárgyalások útján oldja meg. Megjegyezte ugyanakkor, az ukrán törvények tiltják, hogy az ország elnöke párbeszédet folytasson a Kremllel, és

a nyugati államok „nem hajlanak arra, hogy Kijevnek bármilyen rugalmasságot engedjenek ebben a kérdésben”.

Ezzel kapcsolatban „nem kell azt mondani, hogy vannak kilátások (az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra)” – pontosított a szóvivő.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató