2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bild: Zelenszkij májusban a háború kezdete óta először látogathat Németországba, ahol "Európa egyesítéséért" díjat vehet át

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő hónapban Németországba utazhat, hogy átvegye a Nagy Károly-díjat. Erről a Bild számolt be.

Véres agressziós háborúban vezeti országát: Volodimir Zelenszkij (45), Ukrajna demokratikusan megválasztott elnöke, egy éve, egy hónapja és 16 napja a háború legfőbb parancsnoka. Népe bátran védekezik a háborút szító Vlagyimir Putyin (70) orosz hadserege ellen - írja a lap.

Ezt a díjat az Európa egyesítéséhez való hozzájárulásért ítélik oda. Idén úgy döntöttek, hogy Zelenszkijnek és az ukrán népnek ítélik oda, mert nemcsak hazáját, "hanem Európát és az európai értékeket is megvédte" - írta a lap.

Zelenszkij kitüntetésének átadására a németországi Aachen városában kerülne sor, ahol egykor Nagy Károly is tartózkodott. A tervek szerint az ünnepségen Olaf Scholz német kancellár mond majd beszédet.

Ha a látogatásra sor kerül, ez lesz Zelenszkij első németországi útja a háború kezdete óta. Bár a kiadvány elismeri, hogy Zelenszkij a díjat videokapcsolaton keresztül "veszi át" - Ukrajna közelgő ellentámadása miatt.

A lap mér arról is írt, hogy Zelenszkij a háború kezdete óta az Egyesült Államokban, Franciaországban és Lengyelországban is járt – de Németországban nem. Bár Németország ma már a második legnagyobb fegyverszállító az USA után, a berlini és a kijevi kormány viszonya ennek ellenére túl bonyolult.

Mint ismert, Andrzej Duda lengyel elnök a Fehér Sas lovagrend keresztjével tüntette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a varsói államfői palotában. A lengyelek a Twitteren estek neki az ukrán elnöknek és Dudának.




Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató