2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

McCaul: az Egyesült Államok készen áll a háborúra Kínával

Az amerikai kongresszus engedélyezné a közvetlen katonai konfrontációt Kínával, ha Peking támadást indítana Tajvan ellen – mondta Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke péntek este a Fox Newsnak. A texasi republikánus képviselő Tajpejből nyilatkozott az önigazgatású szigetre látogató háromnapos kétpárti delegáció látogatása során.

Az amerikai törvényhozók beleegyeznének a szárazföldi bevetésébe, ha az Egyesült Államokban az emberek támogatnák az intézkedést – mondta McCaul, anélkül, hogy részletezte volna, hogy pontosan hogyan mérnék ezt a támogatást.

“HA A KOMMUNISTA KÍNA MEGSZÁLLNÁ TAJVANT, EZ MINDEN BIZONNYAL NAPIRENDEN LENNE, ÉS EZT A KONGRESSZUS ÉS AZ AMERIKAI NÉP IS MEGVITATNÁ” – MONDTA, HOZZÁTÉVE, HOGY “HA AZ AMERIKAI NÉP TÁMOGATJA EZT, A KONGRESSZUS IS KÖVETNI FOGJA”.

McCaul azonban ragaszkodott ahhoz, hogy “a konfliktus mindig a végső megoldás”, és az amerikai küldöttség látogatását úgy jellemezte, hogy az “elrettentést jelent Kína számára”.

Az amerikai-kínai kapcsolatokat korábban is megterhelték az amerikai delegációk tajvani látogatásai, amelyet Kína szuverén területének elidegeníthetetlen részének tekint.

A képviselő azt is fenntartotta, hogy az Indo-csendes-óceáni térségben az USA esetleges erőhasználatáról szóló megbeszélések “elrettentő példaként szolgálnak a béke számára, mivel a Csendes-óceánon nincs NATO”. Másképp cselekedni azt jelentené, hogy agresszióra és háborúra szólítunk fel, állította McCaul.

Peking többször is ellenezte Tajvan és az Egyesült Államok kapcsolatfelvételét. A kínai külügyminisztérium szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kérdés “az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína-USA kapcsolatokban“. Washington formálisan ragaszkodik az Egy Kína politikához, amely szerint Tajvant Kína szerves részének tekintik. Ugyanakkor az Egyesült Államok szoros informális kapcsolatokat ápol az önigazgatású szigettel, és fegyverekkel látja el azt.

Washington az elmúlt hónapokban növelte a Tajvannak nyújtott katonai támogatást. A Wall Street Journalban arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 30-ról 100-200 katonára növeli csapatjelenlétét a szigeten, mivel segíteni akar Tajvannak abban, hogy a szigetet “nehezebben lehessen megtámadni”. Március elején az amerikai külügyminisztérium azt is bejelentette, hogy jóváhagyja a Tajpejnek történő fegyvereladásokat, köztük 619 millió dollár értékű lőszert F-16-os vadászgépekhez.

Szombaton a kínai hadsereg bejelentette, hogy háromnapos hadgyakorlatot indít a Tajvani-szorosban. A gyakorlatokat, amelyeket McCaul tajpeji látogatásával egy időben tartottak, és mindössze egy nappal azután, hogy Cai Jing-wen tajvani vezető visszatért az Egyesült Államokból, a kínai hadsereg szerint Tajvan és a “külső erők” figyelmeztetésének szánták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató