2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Biden most Írországban bakizott: összekevert egy sportklubot az ír függetlenség ellenzőivel

Joe Biden amerikai elnök az írországi Dundalk városának egyik bárjában beszélve összekeverte az új-zélandi rögbicsapat "népszerű" nevét azzal az elítélt brit félkatonai szervezettel, amely az ír függetlenségi háborúban Nagy-Britannia oldalán harcolt - jelentette a Sky News.



A The Windsor bárban való megjelenése során Biden távoli unokatestvéréről, a korábbi ír rögbijátékos Rob Kearney-ről beszélt, akinek csapata 2016-ban Chicagóban egy bemutató mérkőzésen a történelem során először legyőzte az új-zélandi csapatot, amelyet a szurkolók All Blacksnek hívnak. Ekkor történt egy kínos baki, és az amerikai elnök összetévesztette az új-zélandi csapat nevét a brit félkatonai szervezet, a The Black and Tans nevével, amely az ír függetlenségi háború idején erőszakosan harcolt a brit uralom ellenfelei ellen.

"(Rob Kearney) pokolian jó rögbijátékos volt, és megverték a The Black and Tans-et"

- mondta büszkén Biden.



A Sky News úgy értékelte, hogy az elszólás "rendkívül szerencsétlen" volt, és az amerikai elnök, akit az unionisták gyakran "a köztársaság fanatikus támogatójaként" jellemeznek, jobb, ha ezentúl nem tér el az előkészített beszédének szövegétől.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy a brit miniszterelnököt megszégyenítette Joe Biden.

Biden április 11-14. között látogat az Egyesült Királyságba és Írországba. Az amerikai elnök anyai ágon ír származású: dédapja, Edward Francis Blewitt ír bevándorlók gyermeke volt, és később Pennsylvania szenátusának tagja lett.

Írországot 1921-ben két részre osztották. A kisebb, északi rész (Ulster), amelyet túlnyomórészt angol és skót leszármazottak népesítettek be, Nagy-Britannia része maradt, míg a terület többi része brit domínium lett. Azóta alig vagy egyáltalán nem volt fegyveres harc az unionisták és a republikánusok - London, illetve a függetlenség hívei - között. Az Ír Köztársasági Hadsereg és későbbi szakadár szervezetei, a Valódi IRA és az Ideiglenes IRA számos terrorcselekményt hajtottak végre az Egyesült Királyságban az 1970-es és 1980-as években, Ulster Ír Köztársasághoz való csatolása érdekében. Az IRA terrorista és szélsőséges tevékenysége az 1998-as belfasti megállapodás (a nagypénteki megállapodás) aláírása után alábbhagyott, amely elindította a politikai rendezés folyamatát a lázadó tartományban. A nagypénteki megállapodást követő 1998-as észak-írországi törvény létrehozta az Észak-írországi Közgyűlést, Észak-Írország parlamentjét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató