2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kifütyülték a francia miniszterelnököt egy szupermarketben (Videó)

Az elégedetlenkedő franciák kifütyülték Elisabeth Borne miniszterelnököt, amikor a lakosság vásárlóerejét vizsgáló látogatás keretében meglátogatott egy szupermarketet Eure-et-Loir megyében - számol be a BFMTV.

Ahogy a videón is hallható, amikor Borne az üzlet vezetőivel beszélgetett, kiabálás tört ki a csarnokban: "49,3, ezt nem akarjuk!", "Demokráciának vége!", "Ez felháborító!". A vásárlók fütyülni és skandálni kezdték a nyugdíjreformért tüntetők híres jelszavát: "Itt vagyunk, itt vagyunk!".

Az üzlet biztonsági emberei elkezdték kikísérni őket az épületből.

Borne erre úgy reagált, hogy mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, és ez nem akadályozza meg abban, hogy valahová elutazzon.

"Rendben van, hogy egyesek kifejezik az ellenvéleményüket. Demokráciában élünk, és mindenkinek joga van ehhez. Az én prioritásom az, hogy megnyugtassam a közvéleményt, hogy választ adjak azokra a konkrét kérdésekre, amelyek miatt a franciák aggódnak. Ezt tesszük ma a vásárlóerő kérdésével kapcsolatban" - mondta.

A francia kormány által szorgalmazott nyugdíjreform erős ellenállást vált ki a társadalomban. Január óta tömeges tüntetések zajlanak Franciaország-szerte, amelyeken több százezer ember vesz részt. Tiltakoznak a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése, valamint az egyes nehéz szakmák úgynevezett speciális rendszereinek eltörlése ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató