2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Pressman küldhette amerikai kiképzésre Gulyás Mártont

David Pressman amerikai nagykövet választhatta ki Gulyás Mártont arra az Egyesült Államok kormánya által meghirdetett és finanszírozott ösztöndíjra, amelyen a szélsőbaloldali aktivista jelenleg részt vesz – írja az Origo.

Az ösztöndíjat eddig megkapó magyarok listája is árulkodó, hisz számos más magyar baloldali politikus, aktivista és újságíró mellett köztük találjuk a Bajnai Gordonhoz köthető Ficsor Ádámot is.

A portál felidézi, a Partizánt vezető Gulyás Márton, szélsőbaloldali aktivista március 21-én jelentette be, hogy egy többhetes ösztöndíjas képzésen vesz részt Amerikában, amelyre a pénzt az amerikai kormánytól, azaz a Biden-adminisztrációtól kapta. Gulyás a kinti élményeiről egy hírlevelet is indított Amerikai Anzix néven, ahol elárulta a program nevét is, amelyet Edward R. Murrow amerikai rádiós és televíziós újságíróról neveztek el.

Az Origo szerint innen könnyű kikövetkeztetni, hogy Gulyás az Edward R. Murrow Programon vesz részt, amelyen évenként több mint száz újságíró vesz részt a világ minden tájáról, és amelyben az amerikai külügy is részt vesz.

A kurzuson egyebek mellett azt vizsgálják, hogy

a független média milyen alapvető szerepet játszik a szólásszabadság és a demokrácia megvédésében és erősítésében.

Fontos szempont, hogy a résztvevőket az amerikai nagykövetségek jelölik ki.

A program résztvevője volt korábban André Goodfriend idején Vörös Szabolcs, a Válasz Online társalapítója, korábban pedig Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egykori kabinetfőnöke. Néhány éve, 2018 őszén Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke adta hírül a blogján, hogy részt vehet az IVLP háromhetes programján.

Legutóbbi pedig Hajnal Miklós (Momentum) és Németh Ákos szombathelyi tanácsnok (LMP) végezhette el az IVLP képzését, amely során a föderális állam működéséről, a decentralizált hatalommegosztásról tanulhattak.

Az Origo azt is megjegyzi, bár a programot az amerikai külügy finanszírozza, viszont a Soros Györgyhöz köthető Nemzetközi Oktatási Intézet működteti (Institute of International Education, IIE).

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató