2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az olasz államadósság februárban történelmi csúcsot ért el

Olaszország államadóssága februárban újabb 21,6 milliárd euróval, 2,772 billió euróra, új csúcsra emelkedett - közölte az ország központi bankja.



Az előző negatív rekordot 2022 júniusában állították fel, amikor az államadósság először haladta meg a 2,77 billió eurót - közölte az olasz jegybank.

A Corriere della Sera című milánói napilap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy

az ország államadóssága "féktelenül" növekszik.

"2022-ben Olaszország folyó áron 1,909 billió euró értékű árut és szolgáltatást állított elő. Ebből adódik a 145%-os GDP-arányos adósság, amely blokként nehezedik az ország fejlődési kilátásaira és gazdaságpolitikájára" - mutat rá a kiadvány.

A februári növekedést a hitelfelvételi igény (12,9 milliárd euró) és a kincstári likviditás növekedése okozta; a kibocsátási és visszaváltási diszkontok és prémiumok, az inflációindexált értékpapírok átértékelődése és az árfolyamváltozások (0,1 milliárd euró) általános hatása is hozzájárult ehhez.

Ezek az adatok a Bankitalia adósságról és követelményekről szóló jegyzetéből származnak.

"Ez egy nagy katasztrófa az ország számára! Az EKB új monetáris politikájával és a kamatlábak folyamatos emelésével az államadósság terhe egyre nagyobb problémát fog jelenteni, ahogyan azt a parlamenti költségvetési hivatal becslései is bizonyítják. Egyre több forrást fordítanak majd az adósság kamatainak fizetésére azok javára, akik megengedhetik maguknak, hogy államkötvényeket vásároljanak, és azok kárára, akik nem tudják fizetni a villany- és gázszámláikat, ami az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezet" - kommentálta a jegybank bejelentését Massimiliano Dona, az Olasz Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szövetség elnöke.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató