2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Macron aláírta a nyugdíjreform törvényt

Emmanuel Macron francia elnök aláírta a nyugdíjreformról szóló törvényt, a dokumentumot egy hivatalos lapban tették közzé - jelentette az Agence France-Presse.


"Emmanuel Macron francia elnök kihirdette a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely többek között a törvényes nyugdíjkorhatár 64 évre történő emelését tartalmazza - jelentette a helyi média.

Márciusban Elisabeth Borne francia miniszterelnök az alkotmány 49. cikkének (3) bekezdését felhasználva parlamenti szavazás nélkül keresztülvitte a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emeléséről szóló törvényjavaslatot. A kezdeményezés erős tiltakozási hullámot váltott ki, amelynek többsége több mint egymillió résztvevőt gyűjtött össze országszerte. A tüntetéseket a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások, pogromok és zavargások kísérték.

Tegnap este is voltak összecsapások:



Tegnap a francia alkotmánytanács jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely 2030-ig 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Az államfőnek 48 órán belül kellett kihirdetnie az új törvényt. Első intézkedései szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Az Alkotmánytanács döntésének bejelentése után a francia szakszervezetek közölték, hogy május 1-jéig nem járulnak hozzá a kormánynyal való találkozóhoz a nyugdíjreformról, valamint "rendkívüli és népi" tüntetésre szólítottak fel aznapra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató