2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Brazília elnökét, hogy orosz és kínai propagandát terjeszt az ukrajnai háborúról

Az Egyesült Államok elítélte Lula da Silva brazil elnök kijelentéseit, aki egy kínai útja után felszólította az Egyesült Államokat és az EU-t, hogy "hagyják abba a háború buzdítását", és "kezdjenek el a békéről beszélni".



John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kommentálta kijelentését.

"Ebben az esetben Brazília az orosz és a kínai propagandát ismétli, figyelmen kívül hagyva a tényeket"

- idézte Kirbyt az NDTV.

Silva emellett szorgalmazta a G20 létrehozását az ukrajnai békéért latin-amerikai országok, Kína és az Egyesült Arab Emirátusok részvételével. Véleménye szerint az, ami Ukrajna és az Orosz Föderáció között történik, "családi veszekedés".

Korábban da Silva felajánlotta Ukrajnának, hogy a békés rendezés érdekében átengedi a Krím-félszigetet Oroszországnak, és megtagadta a  német tankok lövedékeinek átadását Ukrajnának, amelyeket Olaf Scholz német kancellár kért.

Kijelentette azt is, hogy Ukrajna békés rendezése érdekében Kínát, Indiát, Oroszországot és az Egyesült Államokat be kell vonni a tárgyalásokba.

Ugyanakkor  Argentína és Kolumbia támogatta Brazíliát az Ukrajnáról szóló tárgyalások új formátumának létrehozásában. Az Egyesült Államokban azt válaszolták, hogy Ukrajna beleegyezésére van szükségük egy ilyen formátumhoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató