2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Pressman a szovjet megszállókat dicsőítette

Az amerikai nagykövet az érdekes megnyilvánulást ráadásul röviddel a „Ruszkik, haza!” plakátkampány után tette.

2023. április 16-án, vasárnap volt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, egyúttal az Élet Menete is, a holokauszt áldozataira emlékező séta a VIII. kerületi Koltói Anna térről a VII. kerületi Bethlen Gábor térre haladt.

Az eseményre meghívták David Pressmant is, az amerikai nagykövet is beszédet mondott. Ennek teljes szövege felkerült az amerikai nagykövetség honlapjára, ebben található a következő mondat: „Amikor összegyűlünk, hogy újra elmeséljük a holokauszt történetét,

joggal dicsőítjük a felszabadítókat,

rácsodálkozunk a túlélők kitartására és emberségére, valamint a megölt milliók miatti felbecsülhetetlen veszteségre”.

Pressman itt a szovjet megszállókra gondolt, akik a gettókban élő zsidóság számára kétségtelenül felszabadítóként jelentek meg 1945 tavaszán, ám az azt követő több évtizedes itt tartózkodásuk alatt vasököllel irányították az országot, emellett vérbe fojtották az 1956-os forradalmat is. Ugyanazon forradalmat, amelynek jelszavát használva David Pressman a közelmúltban a kormánynak üzent. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által támogatott plakátok egyik felén egy „Ruszkik haza” fehér falfelirat fotója látható. Ezt egészítették ki azzal, hogy „1956 Magyarország, 2023 Ukrajna”.

A másik felén az szerepel, hogy

béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató