2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Németország: az atomerőművek lekapcsolása után radikális díjemelést jelentett be az E-On

Düsseldorf - 98 észak-rajna-vesztfáliai alapszolgáltató emelt díjít vagy jelentett be áremelést, és a piacvezető E-On júniusban követi a példát. Az árfék csak korlátozottan segít. A kartellhivatal vizsgálatokat tervez a beszállítók ellen - írja a Bennfentes.

Az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk az áramért: a piacvezető E-On június 1-jével emeli árait az alapellátásban, amint arról a napokban sok ügyfelet tájékoztatott.

"NRW egyes részein az új energiaár bruttó 49,44 cent kilowattóránként, ami az átlagos fogyasztásnál mintegy 45 százalékos kiigazítást jelent"

- erősítette meg az E-On Energie szóvivője.

A Verivox összehasonlító portál kiszámolta, hogy ez mit jelent egy háromszemélyes háztartás számára NRW-ben, amelyet az E-On az alapellátásban lát el: Júniustól évi 4000 kilowattóra áramfogyasztásért 2125 eurót fog fizetni évente.

A fogyasztóvédők riadtak. "Az E-On által bejelentett emelések nagyon drasztikusak" - mondta Amelie Vogler, az NRW fogyasztói központ energiaügyi szakértője.

Ez különösen bosszantó a polgárok számára, mondta, mert a tőzsdén az energiaárak egy ideje ismét csökkennek. Ráadásul a szövetségi kormány által bevezetett fékek csak tompítani tudják az ársokkot. "Elvileg persze az áramárfék tompítja az emelkedést. De a fogyasztóknak még mindig a fogyasztás védett részen felüli 20 százalékáért kell fizetniük a magas új árat" - magyarázta Vogler. Az áramárfék az előző évi fogyasztás 80 százalékára vonatkozó árat kilowattóránként 40 centben maximálja.

A vállalat védi az emelést: "Az energiaválság idején az átlagosnál hosszabb ideig tompítottuk ügyfeleink számára a gyakran drágább beszerzési költségeket" - mondja a szóvivő. De természetesen az E-Onnak tavaly a nagykereskedelmi piacokon magas árakon kellett biztosítania a jövőbeni energiamennyiséget a fogyasztók számára: "Ezért elkerülhetetlen, hogy ez időbeli késéssel, de mégis visszafogottan tükröződjön a végfelhasználói árakban is". A válságnak még nincs vége.

Ha a piacvezető ennyire megemeli az árakat, annak széleskörű következményei vannak. De az E-On nem elszigetelt eset.

Az év eleje óta 98 áramáremelést jelentettek be vagy hajtottak végre az alapszolgáltatók NRW-ben - a Verivox szerint átlagosan 45 százalékkal. "Az alapszolgáltatók általában hosszú távú beszerzési stratégiával rendelkeznek. Ezért tartoztak az energiaválság csúcspontján a legolcsóbb szolgáltatók közé" - mondta Thorsten Storck, a Verivox energetikai szakértője. Mostanra megfordult a kép.

"Azt, hogy az emelések jogosak-e, esetről-esetre kell megvizsgálni. Korábban nem minden áramszolgáltatói emelés volt méltányolható" - magyarázta a Fogyasztói Központok Szövetségi Szövetsége. A panaszok ezzel kapcsolatban egyre csak gyűlnek: Csak az év első két hónapjában 56 százalékkal több panasz érkezett a fogyasztóktól az áramár-emelések miatt, és nem csak az E-Onnal kapcsolatban.

Több mint 1000 panasz érkezett a szövetségi kartellhivatalhoz is, ahol megkezdte munkáját az energiaár-fékekkel kapcsolatos visszaélések felügyeletével foglalkozó osztály. "Minden, csak nem triviális dolog felkutatni a fekete bárányt a több ezer, sokféle tarifával rendelkező szolgáltató között. De nagyon jól haladunk" - mondta szerkesztőségünknek Andreas Mundt, a kartellhivatal vezetője. "A konkrét nyomozati intézkedések tervezése már előrehaladott állapotban van." A hivatal azt vizsgálja, hogy a közműszolgáltatók visszaélnek-e a támogatásokkal.

(Bennfentes)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató