2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Facebook cenzúrázza Seymour Hersh cikkét az amerikai részvételről az Északi Áramlat vezeték elleni támadásban

A Facebook cenzúrázza a Pulitzer-díjas újságíró, Seymour Hersh történetét az amerikai részvételről az oroszországi Északi Áramlat gázvezetékek tönkretételében egy, a norvég kormányhoz kötődő "tényellenőrző" segítségével, ami egyértelmű összeférhetetlenséget jelent.



Az év elején Hersh közzétett egy jelentést, amelyben azt állította, hogy a vezetékeket az USA egy titkos művelet keretében semmisítette meg, amelyet a norvég kormány, a norvég titkosszolgálat és a haditengerészet segítségével szerveztek meg.

Michael Shellenberger újságíró akkor figyelt fel először a problémára, amikor megpróbálta kiposztolni Hersh cikkét a Facebookra, de látta, hogy a közösségi médiaóriás egy figyelmeztető feliratot ragasztott a linkre, amely szerint

"Hamis információ. Független tényellenőrzők által ellenőrizve".



Csakhogy a szóban forgó "tényellenőrzők" egyáltalán nem függetlenek.

Ahogy Shellenberger megjegyzi: "Hersh végtelenül függetlenebb, mint a Facebook norvég tényellenőrzője. A tényellenőrző szervezet egy norvég állami tulajdonban lévő médiavállalattal, az NRK-val működik együtt, amelynek közvetlen önös érdeke fűződik a történet cenzúrázásához".

Azzal, hogy a Facebook egy kétes "tényellenőrzéssel" cenzúrázza a cikket, megakadályozza, hogy az sokkal szélesebb közönséghez jusson el, és visszaszorítja az algoritmusban.

Ez egy újabb példa arra, hogy a "tényellenőrző ipari komplexum" hogyan szolgálja a legitim információk cenzúrázását a kormányok megbízásából azáltal, hogy független, elfogulatlan szereplőnek adja ki magát, miközben a valóságban csupán az állami ellenőrzés fedőszerveként működik.

A Facebook néhány évvel ezelőtti állítása, miszerint semmilyen vitás kérdésben nem tud "az igazság döntőbírájaként" fellépni, ismét bebizonyosodott, hogy nem igaz.

"Akár téved Hersh, akár igaza van, a tudósítását nyilvánosan kellene megvitatni, nem pedig cenzúrázni. A Facebook fellépése ellentétes a szabad és nyílt vita amerikai hagyományával és a titokzatos, tekintélyelvű cenzúra elutasításával" - írja Shellenberger.

"Az amerikai nép a 230. cikkely alapján széles körű felelősségi védelmet adott a Facebooknak, amelyet más médiavállalatok nem kapnak meg. A Facebook mégis médiavállalkozásként viselkedik, nem pedig platformként. Mint ilyen, a Facebook veszélybe sodorja a 230. cikkely szerinti védelmet. Hersh cenzúrázása pedig csak még nagyobb figyelmet vonhat magára."

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató