2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Bloomberg: a BRICS-országok megelőzik a Nyugatot

A BRICS-csoport – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – várhatóan 2028-ra közel 35 százalékra növeli részesedését a világgazdaságban – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A hírügynökségnek az IMF legfrissebb adatain alapuló számításai szerint idén a BRICS-országok a világgazdaság növekedésének 32,1%-ához járulnak hozzá, szemben a G7-ek 29,9%-ával.

Az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Japánból álló Hetek ország csoportját (G7) a bolygó legfejlettebb gazdasági országblokkjának tartják.

A jelentés szerint 2020-ban a BRICS-országok és a G7-ek hozzájárulása a globális gazdasági növekedéshez egyenlő volt, és ettől kezdve a nyugati országok teljesítménye csökkenő tendenciát mutat. Az előrejelzések szerint 2028-ra a G7 hozzájárulása a világgazdasághoz 27,8%-ra csökken.

A Bloomberg számításai szerint a következő öt évben Kína lesz a világgazdasági növekedés legnagyobb hozzájárulója, részesedése kétszerese lesz az USA-énak. Kína részesedése a globális GDP-bővülésből 2028-ra várhatóan a világ teljes növekedésének 22,6%-át teszi majd ki – írja a hírügynökség. India az előrejelzések szerint a globális GDP 12,9%-át adja majd.

“Összességében a globális növekedés 75%-a várhatóan 20 országra koncentrálódik, és több mint a fele a négy legnagyobb országra: Kína, India, az USA és Indonézia. Míg a Hetek csoportjának országai kisebb arányt képviselnek majd, Németország, Japán, az Egyesült Királyság és Franciaország a 10 legnagyobb hozzájáruló ország között lesz” – írta a kiadvány.

Egy brit makrogazdasági kutatócég nemrégiben készült tanulmánya azt is megállapította, hogy a két csoport közötti különbség a világgazdasági súly tekintetében várhatóan tovább nő. Az elemzők megjegyezték, hogy Kínában és Indiában erőteljes gazdasági növekedés tapasztalható, és egyre több ország érdeklődik a BRICS-országokhoz való csatlakozás iránt.

Az év elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy “több mint egy tucatnyi” ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, köztük Algéria, Argentína, Bahrein, Banglades, Indonézia, Irán, Egyiptom, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Szudán, Szíria, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Venezuela. Szaúd-Arábia, Egyiptom és Banglades részesedést szerzett az Új Fejlesztési Bankban, a BRICS finanszírozó szervezetében.

Tavaly a BRICS-országok saját valuta létrehozását javasolták, hogy a kölcsönös tranzakciókban eltávolodjanak az amerikai dollártól és az eurótól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató