2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Szankcionálnák Magyarországot a Putyin elleni elfogatóparancs megtagadása miatt

A két hazaáruló, Gyöngyösi Márton és Cseh Katalin hívta fel egy észt EP-képviselő figyelmét, hogy a magyar kormány nem tesz eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság parancsának.

Jaak Madison, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselőcsoport észt politikusa arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy meg kell büntetni azokat az országokat, amelyek nem tesznek eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának, és nem tartóztatják le Vlagyimir Putyin orosz elnököt amint az országuk területére lép.

Szerinte ezekkel az országokkal szemben gazdasági szankciókat kell hozni, és fel kell függeszteni az uniós támogatások kifizetését.

Az észt képviselő – aki nemrég még Orbán Viktornál vendégeskedett a Karmelita kolostorban – kijelentésével többek között Magyarországra is célzott, és a magyar kormányt is megbüntetné.

A magyar kormány hivatalos álláspontja ugyanis az, hogy Magyarország nem tesz eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának. Ez azért van, mert bár a parlament ratifikálta a büntetőbíróságot létrehozó és annak eljárást meghatározó római statútumot, nem hirdették ki a Magyar Közlönyben, mert időközben Alaptörvény-ellenesnek találták. Ezért nem lehet végrehajtani Magyarországon ezt a rendelkezéseit – írja a Szabad Európa.

Két ellenzéki politikus, Gyöngyösi Márton és Cseh Katalin hívta fel Madison figyelmét erre, akinek a pártja egyébként jó kapcsolatot ápol a Fidesszel.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató