2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrajna után a tajvani szoroshoz is harci eszközöket küldene az EU-biztos

„A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes: egy Kína van, de nem mindenáron” – jelentette ki Josep Borrell.

Tajvan gazdasági, kereskedelmi és technológiai fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és felszólította az európai országok haditengerészeteit, vegyenek részt a Tajvani-szoros körüli őrjáratokban. Az uniós biztos ezen kijelentése annak fényében kifejezetten érdekes, hogy az elmúlt hetekben Emmanuel Macron francia elnök a szöges ellentétét artikulálta a nyilvánosságban annak, amit most Borrell mond. Macron szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

„Az őrjárattal Európa bizonyítaná, elkötelezett a hajózási szabadság biztosítása mellett e kulcsfontosságú térségben” – jelentette ki a főképviselő a Journal Du Dimanche című francia lapnak adott elemzésében. „Elismerjük Kína növekvő szerepét a térségben, ami nem jelenti azt, hogy elégedettek is lennénk vele. Számos ügyben jelentős nézetkülönbségeink vannak” – folytatta Borrell, az egyéni szabadságjogokat említve példaként.   

Emellett azt vetette Peking szemére, hogy az európai vállalatok jelentős hátrányban vannak Kínában a kommunista ország korlátozásai miatt, ezért az európai országok hasonló lépéseket tesznek a kínai cégekkel kapcsolatban. Leszögezte: bár a boldog globalizáció kora véget ért, nem szabad teret engedni a zárt gazdasági rendszereknek sem. „A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes:

egy Kína van, de nem minden áron”

– jelentette ki Borrell, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy óvakodni kell a provokációktól.

Aláhúzta: a tajvani nép elsöprő többsége szerint a status quo a leginkább elfogadható megoldás. „Legyünk tehát elkötelezettek ennek fenntartásában” –szögezte le.    

Borrell már kedden, az Európai Parlamentben is hangsúlyozta, hogy a régió Európa számára rendkívül fontos, gazdaságilag és stratégiailag egyaránt. „A Tajvani-szoros a világkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne, az EU-nak ott kell lennie a hajózás, a hajózás szabadságát biztosító műveletek révén” – mondta akkor.    

Véleménye szerint el kell utasítani minden, Tajvan ügyeibe való külső beavatkozást, mert ez gazdaságilag súlyos következményekkel járhat az EU számára, mivel Tajvan szerepe a legfejlettebb félvezetők gyártásában kulcsfontosságú. Ukrajnára kitérve Borrel az elemzésben leszögezte: Pekingnek nem áll érdekében Moszkva támogatása, és ezt többször is elmondta Kínának. „Elsősorban azért, mert az Oroszországnak nyújtott segítséggel csak tovább mélyítené a nemzetközi világrend polarizálódását,

noha Peking többször hangoztatta, hogy éppen ez ellen küzd.”

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató