2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Macron érzi a vesztét: szerinte Le Pen hatalomra kerülhet a következő választáson

A francia centristák valószínűleg veszíteni fognak a jobboldali politikusokkal, nevezetesen Marine Le Pennel szemben a 2027-es elnökválasztáson, ha nem foglalkoznak a jelenlegi “kihívásokkal” – figyelmeztetett Emmanuel Macron elnök.

A Le Parisien című napilapnak adott, vasárnap megjelent interjúban Macron azt mondta, hogy Le Pen lesz az országban zajló zavargások legnagyobb politikai nyertese.

“MARINE LE PEN AKKOR FOG MEGÉRKEZNI [A HATALOMBA], HA KÉPTELENEK LESZÜNK VÁLASZOLNI AZ ORSZÁG KIHÍVÁSAIRA, ÉS HA BEVEZETJÜK A HAZUGSÁG VAGY A VALÓSÁG TAGADÁSÁNAK SZOKÁSÁT” – FIGYELMEZTETETT AZ ELNÖK.

Tekintettel arra, hogy Le Pen és a hozzá hasonlók fő eszköze a “populizmus” – folytatta -, lehetetlen, hogy a centristák versenyre keljenek a jobboldaliakkal az ígérgetés terén. Ehelyett valódi tettekkel kellene visszahódítaniuk a választókat – javasolta az elnök.

Nevezetesen, a hivatalban lévő hatóságoknak valahogyan egyszerre kellene sikereket elérni az “újraiparosításban”, valamint az “ökológiában” és a “közszolgáltatásainkért folytatott állítólagos harcban” – javasolta Macron.

Macron kiállt a rendkívül megosztó nyugdíjreformja mellett is, megismételve álláspontját, miszerint az egyetlen igazi hiba ezzel kapcsolatban az volt, hogy nem reklámozta eléggé a népszerűtlen lépést a nyilvánosságnak.

“TALÁN AZ VOLT A HIBA, HOGY NEM VOLTAM ELÉGGÉ JELEN AHHOZ, HOGY TARTALMAT ADJAK A REFORMNAK ÉS MAGAM VIGYEM VÉGIG” – MONDTA MACRON.

A nyugdíjreform, amelynek része volt a francia nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése, tömeges tiltakozásokat és polgári zavargásokat váltott ki, amelyek országszerte folytatódnak. Macron döntése, hogy a rendkívül népszerűtlen reformot teljes törvényhozási eljárás nélkül hajtotta végre, tovább fokozta a feszültségeket.

Le Pen, aki háromszor is sikertelenül indult az elnökválasztáson, legutóbbi két próbálkozását Macronnal szemben elvesztette, azzal vádolta Macront, hogy “teljes szakadást” idézett elő a francia közvélemény és az elnökség között. A BFM TV-nek szombaton nyilatkozva azt mondta, hogy a hivatalban lévő elnök “teljesen elbunkeresedett” a reformjával.

“NEM TUDJA TÖBBÉ ELHAGYNI AZ ELYSÉE-T [ELNÖKI PALOTA] ANÉLKÜL, HOGY NE VÁLTANÁ KI A NÉP HARAGJÁT, AMELYRE NEM HAJLANDÓ HALLGATNI, ÉS AMELYNEK AKARATÁT NEM HAJLANDÓ TISZTELETBEN TARTANI” – MONDTA, HOZZÁTÉVE, HOGY MACRON VOLT AZ, AKI “A RENDETLENSÉG, A KÁOSZ EREDETE”, AMELY A NEMZETET ELBORÍTJA.

Több közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Le Pen a folyamatos zavargások nyomán már megelőzte Macront a népszerűségben. Egy április elején a BFM TV számára az Elabe csoport által készített felmérés például azt mutatta, hogy Le Pen 55 százalékot, Macron pedig 45 százalékot kapna, ha akkoriban egymás ellen indulnának egy második fordulóban. A tavalyi választáson Macron kényelmes, mintegy 17 százalékos előnnyel győzte le Le Pent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató