2024. március 02. - Lujza
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon11°

A szlovák parlament úgy véli, hogy elfogadhatatlan egy háborús konfliktusban álló ország belépése a NATO-ba

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan ország, amelyben katonai konfliktus van, csatlakozzon a NATO-hoz. A Szlovák Köztársaság Távirati Irodája (TASR) idézte őt. Szerinte "nagyon felelőtlen dolog felesleges reményeket kelteni Ukrajnában, de a folyamatot el lehet indítani".

"Természetesen egy olyan ország, amelyben most katonai konfliktus van, nem csatlakozhat a NATO-hoz, ez elfogadhatatlan. Szerintem még a tagállamok ratifikációján sem fog átmenni. Nagyon felelőtlen dolog itt felesleges reményeket táplálni"

- mondta Kollár.

Csak békével lehet belépni, különben aktiválódik az 5. cikkely, és a tagállamoknak be kell lépniük a háborúba - tette hozzá.

A házelnök hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy ellenezné Ukrajna NATO-csatlakozását.

"Mi mellette vagyunk, de békeidőben és úgy, ahogyan annak lennie kell. El lehet kezdeni a folyamatot, de tagként nem lehet felvenni" - magyarázta Kollár.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna tavaly szeptember végén gyorsított NATO-tagságért folyamodott, Finnországhoz és Svédországhoz hasonlóan. Nem sokkal később a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg azt mondta, hogy Ukrajna az ellenségeskedések befejezése után csatlakozhat a NATO-hoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató