2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Megérkezett az oroszok legmodernebb fegyvere az ukrajnai frontra

Oroszország a legmodernebb harckocsiját, a T–14 Armatát is elkezdte használni a háborúban – közölte nemrég a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Az oroszok azt is elárulták, hogy szerintük miben jobb ez a harckocsi a Nyugatról érkező Leopard 2-eseknél.

A 2012 óta fejlesztett T–14 Armata nevű harckocsit 2016-ban még szupertankként harangozták be a sajtóban, és akkor még a nyugati szakértők is attól tartottak, hogy az új orosz tank képes lehet felülkerekedni NATO-s konkurensein (így például az M1 Abrams, Challenger 2 vagy a Leopard 2-es harckocsikon). Ennek ellenére az ukrajnai háborúban egészen mostanáig nem voltak jelen ezek az eszközök, aminek az lehetett az oka, hogy túl drágák és túl sok velük a baj.- állítja az Index.

Most azonban a RIA Novosztyi közölte, hogy Oroszország elkezdte használni az Armatákat a fronton. A Reuters szerint az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy a T–14-esekkel – kvázi sima tüzérségi eszközként – több alkalommal lövéseket adtak le ukrán pozíciókra,

DE „KÖZVETLEN TÁMADÓ HADMŰVELETEKBEN” (VAGYIS EGY-EGY UKRÁN ÁLLÁS ELLENI ROHAMBAN) MÉG NEM VETTEK RÉSZT.

A RIA Novosztyi szerint a tankok oldalán lévő páncélzat némi extra védelmet is kapott, a személyzetük pedig már Ukrajnában található kiképzőközpontokban kapott „harci koordinációs képzést”. A járművek szállításáról egy videó is felkerült nemrég a közösségi médiába.

 

 

Az oroszok szerint ezért jobb, mint a nyugatiak 

Az ura.ru a hírre reagálva hasonlította össze az Armatát azokkal a német gyártmányú Leopard 2-esekkel, amelyeket a nyugati országoktól kap Ukrajna. Szerintük az orosz harckocsinak a következők az előnyei:

- a páncélozott kapszulának köszönhetően a személyzet nagyobb biztonságban van, és akkor is tudják működtetni az eszközt, ha tűz alatt állnak;

- a harckocsik páncélzata vastagabb a Leopardénál, a német tank lövedéke – állításuk szerint – nem képes átütni;

- az üzemideje a tizenötszöröse a Leopardénak (állításuk szerint 150 ezer kilométert képes megtenni, szemben a Leopard 10 ezer kilométerével);

- és hogy az eszköz láthatatlan a radarok, a hőérzékelők számára különleges páncélzata miatt.

Az ura.ru szerint az Armata nemcsak a Leopardot, hanem az amerikai Abrams M1A1 tankokat is lekörözi, mivel az utóbbiak több évtizedes technológiával működnek. 

A T–14-esek működtetéséről egyébiránt tavaly decemberben is megosztottak egy videót az oroszpárti blogoldalakon – de az a felvétel még Oroszországban készült. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató