2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

A lengyelek Németországot hibáztatják, amiért Ukrajna még nem NATO-tagállam

Az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus elkerülhető lett volna, ha Németország nem próbálja késleltetni Kijev NATO-tagságát – állítja Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

“KÖZTUDOTT, HOGY FRANCIAORSZÁG, NÉMETORSZÁG ÉS ÁLTALÁBAN A NYUGAT-EURÓPAI ORSZÁGOK MINDIG IS ELLENEZTÉK UKRAJNA CSATLAKOZÁSÁT AKÁR AZ EU-HOZ, AKÁR A NATO-HOZ” – MONDTA WAWRZYK A POLSKIE RÁDIÓNAK VASÁRNAP.

Boris Pistorius német védelmi miniszter legutóbbi megjegyzései azt jelezték, hogy Berlin véleménye valószínűleg nem fog változni – hangsúlyozta a diplomata.

Pistorius csütörtökön azt mondta, hogy “nem ez a megfelelő pillanat, hogy döntsünk” Ukrajna NATO-ban elfoglalt helyéről. A szövetség tagjainak “hideg fejjel és forró szívvel” kellene mérlegelniük ezt a kérdést. Nem pedig fordítva” – mondta.

“A KÉRDÉS AZ, HOGY MIKOR ÉRKEZIK EL AZ IDŐ EZEKRE A “HIDEG FEJEKRE”? ÖT, TÍZ VAGY 30 ÉVVEL [AZ UKRAJNAI] HÁBORÚ UTÁN?” KÉRDEZTE WAWRZYK.

“Ha Németország… nem próbálta volna késleltetni Ukrajna NATO-csatlakozását, ha Ukrajna sok évvel ezelőtt Münchenben meghívást kapott volna a szövetséghez történő csatlakozásra, akkor ma nem lenne háború Ukrajnában” – állította.

Varsó, amely a konfliktus idején Kijev legfőbb támogatói közé tartozott az EU-ban, “folyamatosan próbálja meggyőzni a nyugati partnereket, hogy gondolják meg magukat, és Ukrajna minél hamarabb csatlakozzon a szövetséghez” – mondta a külügyminiszter-helyettes.

“VÉLEMÉNYÜNK SZERINT MINÉL HAMARABB TÖRTÉNIK EZ MEG, ANNÁL JOBB, MERT EZ NEMCSAK UKRAJNA ÉS LENGYELORSZÁG, HANEM AZ EGÉSZ RÉGIÓ BIZTONSÁGÁNAK GARANCIÁJA LESZ” – MONDTA.

Oroszország, amely a NATO keleti terjeszkedését komoly biztonsági fenyegetésnek tartja, több mint egy évvel ezelőtt a szomszédos országban végrehajtott katonai műveletének fő okai között említette annak szükségességét, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt heti kijevi látogatása során azt állította, hogy “minden NATO-szövetséges egyetértett abban, hogy Ukrajna taggá válik”, de nem részletezte, hogy ez pontosan mikor fog megtörténni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató