2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

WHO: Apokalipszist okozhatnak a Szudánban elszabaduló halálos vírusok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hatalmas biológiai kockázatra figyelmeztetett, miután szudáni harcosok elfoglalták a Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumot Kartúmban - írja a Magyar Nemzet.

A NEMRÉG LÁZADÓK ÁLTAL ELFOGLALT LABORATÓRIUMBAN TÖBB VESZÉLYES BAKTÉRIUMOT IS TÁROLNAK, EGY ESETLEGES ÖSSZECSAPÁS ESETÉN PEDIG AZ EGÉSZ TELEP EGY NAGY BAKTÉRIUMBOMBÁVÁ VÁLTOZHAT.

Egy helyi forrás szerint a laboratóriumot, amely betegségmintákat és más biológiai anyagokat tartalmaz, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) foglalták el.

A WHO nem nevezte meg a laboratórium elfoglalásának okát, de azt állították, hogy az egészségügyi szakemberek már nem férnek hozzá a létesítményhez.

A WHO SZUDÁNI KÉPVISELŐJE RENDKÍVÜL VESZÉLYESNEK NEVEZTE A LABOR ELFOGLALÁSÁT, MIVEL TÖBB HALÁLOS ÉS FERTŐZŐ BETEGSÉGET IS TÁROLTAK OTT, TÖBBEK KÖZÖTT A KANYARÓ, A GYERMEKBÉNULÁS ÉS A KOLERA IZOLÁTUMÁT IS.

Azt is írják, hogy a képzett laboratóriumi technikusok már nem jutnak be a laboratóriumba, ahol áramkimaradások voltak, ami azt jelenti, hogy nem lehetett megfelelően kezelni a laboratóriumban orvosi célokra tárolt biológiai anyagokat.

A LABORATÓRIUM FŐIGAZGATÓJA SZERINT AZ ÁRAMKIMARADÁSOK MIATT FENNÁLL A VESZÉLYE ANNAK IS, HOGY AZ OTT TÁROLT VÉRKÉSZLETEK MEGROMLANAK.

"Sürgős és gyors nemzetközi beavatkozásra van szükség, hogy helyreállítsák az áramellátást és megvédjék a laboratóriumot bármilyen fegyveres összecsapástól, mert valódi biológiai veszéllyel állunk szemben"

− tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató