2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Moszkva nem fog késlekedni a válasz lépéssel az orosz újságírók amerikai vízumkérdésre

Oroszország nem késlekedik a válaszlépésekkel az orosz újságíróknak ki nem adott amerikai vízumokra, akik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New York-i látogatásáról tudósítottak volna – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy interjúban, amelyet az Aif.ru pénteken tett közzé.

“NEM HÁTRÁLUNK MEG. MINDEN BIZONNYAL MEGTALÁLJUK A VÁLASZT ERRE A SÉRTŐ MAGATARTÁSRA. EGYELŐRE NYITOTT KÉRDÉS, HOGY EZ SZIMMETRIKUS LESZ-E VAGY SEM. DE BIZTOSAN NEM FOGJUK HALOGATNI EZT A VÁLASZT” – MONDTA.

“Nem tudom és nem is fogom megjósolni a végeredményt, de a sértő és provokatív vízumkiadás elmaradása, amely azt mutatja, hogy újságíróinkat nem látják szívesen az Egyesült Államokban, még akkor sem, amikor az orosz külügyminiszter látogatást tesz ott, semmiképpen sem maradhat válasz nélkül” – mondta.

“Szeretném megjegyezni, hogy az ilyen akciókat, az ilyen megtorló intézkedéseket valamilyen kötelező ügynökségközi jóváhagyás után, és a legmagasabb [kormányzati] tisztviselőknek tett jelentés után hozzák meg. Ennek a folyamatnak a közepén vagyunk” – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Lavrov küldöttsége nehezen kapott amerikai vízumot az ENSZ Biztonsági Tanácsának április 24-i és 25-i rendezvényeire történő beutazáshoz. Az orosz média tagjai sem kaptak vízumot. Az Egyesült Államok nem indokolta a döntést. Az orosz külügyminiszter szerint az USA megijedt, és biztosította az újságírókat, hogy Oroszország nem felejti el vagy bocsájtja meg az incidenst.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató