2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

MSZP: El a kezekkel Horn Gyulától!

Úgy tűnik, Sára Botond nem hagyja abba értelmetlen küzdelmét az ország egykori meghatározó rendszerváló politikusa, Horn Gyula emléke ellen – írja az MSZP szombati közleményében, amelyben az egykori miniszterelnök pufajkás múltját próbálják tisztára mosni azután, hogy Budapest főispánja bíróságon támadja meg a Horn Gyuláról elnevezett sétány ötletét. 

A közleményben arról ír a kommunista utódpárt: természetesen az MSZP egykori elnökének, Magyarország miniszterelnökének életútját is lehet különböző aspektusokból szemlélni, azonban államférfiúi nagyságához, az európai történelemben elfoglalt jelentős szerepéhez nem férhet kétség. A világ történészei világnézettől és politikai oldaltól függetlenül elismerik a vasfüggöny lebontásában vállalt élenjáró szerepét. Helyes történelmi döntéseivel közvetve hozzájárult az európai autoriter és kommunista rezsimek megszűnéséhez és a berlini fal leomlásához, illetve a demokratikus rendszerek létrejöttéhez Kelet-Közép-Európában.

Megjegyzik, úgy tűnik, Horn Gyula személyét Európa-szerte jobban tisztelik, mint Magyarországon: Megkapta a Károly rendet, közterületeket neveztek el róla több európai városban és ezért van szobra és viseli előadóterem nevét Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. Temetése is szimbolikus volt, hiszen megjelentek az 1990 utáni időszak államfői, miniszterelnökei, egyházi vezetői azért, hogy emlékezzenek államfői és világpolitikai nagyságra.

Kiemelik, Sára Botond egy olyan magyar politikus személyétől kívánja megtagadni a neki kijáró történelmi tiszteletet és méltó megemlékezést, akire követendő példaként tekint a világ és Európa, és aki a magyar választók akaratából a rendszerváltás után Magyarország miniszterelnöke volt.

 

(OS/MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató