2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ukrajna nem áll készen az ellentámadásra, de nincs más választása – The Times

A The Times nagy cikket közölt "Ukrajna nem áll készen a nagy offenzívára, de nincs más választása" címmel.

A cikk a brit lap mai számában jelent meg.



A lap által megkérdezett brit tisztek azt vallják, hogy ukrán kollégáik magabiztosak. "Készen állnak erre, és komoly előrelépést akarnak elérni" - mondta az egyik beszélgetőpartner a The Timesnak. Az újság ugyanakkor felhívja a figyelmet a kiszivárgott amerikai hírszerzési értékelésekre, amelyek szerint Ukrajna valószínűleg nem fog jelentős területi nyereséget elérni.

Valójában azonban Kijevnek a jelenlegi helyzetben nincs más választása. "Zelenszkij elnök nagy ügyességgel uralkodik a Nyugaton, de ahhoz, hogy megtartsa támogatását, bizonyítania kell azt, amit washingtoni bennfentesek "megtérülő befektetésnek" neveznek" - jegyzi meg a The Times.

Kijevnek így vagy úgy, de támadnia kell. Valószínűleg lesz valami nagy célpont, például Melitopol, amelynek egyszerre van gyakorlati jelentősége (a Krím és Oroszország közötti szárazföldi híd elvágása) és nagy szimbolikus értéke. Egy Donyeck elleni támadás is lehetséges - ez egy erős lépés lenne, bár a gyakorlati értéke itt kisebb - írja a brit kiadvány.

A probléma azonban az, hogy Moszkva tisztában van az ukrán terv lehetséges változataival. Az oroszok erősen sáncoltak, és a műholdképek egyre több lövészárkot és erődítményt mutatnak, különösen Ukrajna valószínűsíthető déli támadási vonalai mentén. A veszteségek száma az ő oldalukon az elmúlt hetekben mintegy harmadával csökkent. Erős védelemre készülnek, és ezt nem lesz könnyű legyőzni - állapítja meg a The Times.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter azt mondta, hogy Ukrajna készen áll az offenzívára, a csapatok a hadvezetés döntésére várnak. Ugyanakkor Kuleba külügyminiszter szerint az ukrán fegyveres erők ellentámadása nem az utolsó csata lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató