2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Razziázott az Europol a dark neten, több száz embert vettek őrizetbe

Közel háromszáz embert őrizetbe vettek, készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak az úgynevezett darkneten, az internet hatékony titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő piactéren végzett SpecTor kódnevű művelet során – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) az MTI szerint.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az osztrák, a francia, a német, a holland, a lengyel, a svájci, a brazil, a brit és az amerikai hatóságok által végzett összehangolt akció eladókat és vásárlókat is célba vett a darknet vagy darkweb platformjain.

Az Europol által koordinált, az illegális áruk online piacterein végzett művelet során 288 gyanúsítottat állítottak elő, közülük 153-at az Egyesült Államokban, 55-öt Nagy-Britanniában, 52-t Németországban, 10-et Hollandiában, 9-et Ausztriában, ötöt Franciaországban, kettőt Svájcban, Lengyelországban és Brazíliában pedig egy-egy embert. Az előállított árusok más tiltott piactereken is tevékenykedtek.
 
A bűnüldöző szervek három kontinensen összesen 50,8 millió euró készpénzt és virtuális valutát, 117 különböző lőfegyvert és 850 kilogramm kábítószert foglaltak le. A lefoglalt kábítószerek között több mint 258 kilogramm amfetamin, 43 kilogramm kokain, 43 kilogramm MDMA, valamint több mint 10 kilogramm LSD és ecstasytabletták voltak.

Megjegyezték, a SpecTor kódnevű művelet a letartóztatások tekintetében az elmúlt évek legsikeresebb akciója volt az internet sötét oldalán. A 2020-ban végzett, DisrupTor nevű művelet során a nemzeti hatások 179 embert állítottak elő, a 2021-es Dark HunTor fedőnevű művelet pedig 150 letartóztatáshoz vezetett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató