2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A francia politikus szerint amerikai akció volt a Kreml elleni dróntámadás

Florian Philippot francia politikus a Kreml elleni dróntámadást "amerikai sólymok művének" nevezte.



A francia jobboldali Hazafiak párt vezetője szerint amerikai "sólymok" állnak a Kreml elleni dróntámadás mögött.

Korábban a Kreml sajtószolgálata közölte, hogy a kijevi rezsim szerda este dróncsapást kísérelt meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Kreml-rezidenciája ellen, a járművek közül kettőt működésképtelenné tettek. Ennek következtében nem voltak se áldozatok, se anyagi kár. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő később a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az államfő akkor nem tartózkodott a Kremlben.

Az amerikai sólymok harmadik világháborúra irányuló tervének felgyorsulását érezzük, a provokációk fokozódásával! Egyesek háborúba akarják majd fojtani az amerikai választásokat, hogy megakadályozzák a békét akaró Trump megválasztását. Franciaországnak a békéért kell játszania!

- írta Philippot a Twitter-fiókján.

Talán nem véletlenül írt provokációkról a francia politikus, az Északi Áramlat felrobbantásával is az amerikaiakat vádolja.

Mint ismert, a robbanások 2022. szeptember 26-án történtek egyszerre két Európába irányuló orosz gázexportvezetéken, az Északi Áramlaton és az Északi Áramlat 2-n. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékeken előzmény nélküli vészhelyzet alakult ki, és a javítások időzítését nem lehetett felmérni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Február 8-án Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró nyilvánosságra hozta az Északi Áramlatnál történt robbanásokról szóló nyomozását, amelyben egy forrásra hivatkozva azt állította, hogy 2022 júniusában a Baltops gyakorlatok leple alatt robbanószerkezeteket helyeztek el az orosz gázvezetékek alatt az amerikai haditengerészet norvég szakemberek által támogatott búvárai. Hersh szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden amerikai elnök hozta meg kilenc hónapos megbeszélések után a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó kormányzati tisztviselőkkel.

A Pentagon később a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze az orosz gázvezetékek tavalyi bombázásához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató