2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Indián keresztül vásárolja Európa az orosz olajat

Hortay Olivér szerint az EU valójába nem szankcionálta Oroszországot, csak drágábban vásárolja az onnan származó olajat.

Idén áprilisban az Európai Unió legnagyobb üzemanyag-beszállítója India volt, Indiáé pedig Oroszország. Ez azt jelenti, hogy az embargó következményeként Európa továbbra is orosz olajat vásárol, csak közvetítőkön keresztül, hosszabb útvonalon és drágábban – írja a Magyar Nemzet Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetőjének Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Tavaly decemberben az EU szinte minden tengeri kőolajimportot megtiltott Oroszországból, majd kiterjesztette a tilalmat a finomított üzemanyagokra is.

A helyzetet kihasználva India olcsón beszerzi az orosz nyersanyagot, és felárral Európába szállítja.

A Bloomberg hírügynökség szerint India jó irányba halad, hogy Európa legnagyobb finomított üzemanyag-szállítójává váljon, miközben rekordmennyiségű orosz kőolajat vásárol.

Korábban a Világgazdaság arról is beszámolt, hogy áprilisban először India több nyersolajat importált Oroszországból, mint a közel-keleti országokból. A háború kirobbanása óta India egyre több olajat importál Oroszországból. Az indiai külügyminiszter többször is kijelentette, hogy saját országa energiaszükségleteit helyezik előtérbe, így a nyugati győzködés ellenére is szívesen kereskednek Moszkvával.

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató